Svijet

Japan, Velika Britanija i Italija osnivaju novu organizaciju za projekat borbenih aviona

Autor: Biznis.ba
Japan, Velika Britanija i Italija osnivaju novu organizaciju za projekat borbenih aviona
Foto: X

Očekuje se da će Japan, Britanija i Italija sljedeće sedmice u Japanu potpisati sporazum o uspostavljanju zajedničke organizacije i industrijske grupe za razvoj planiranog naprednog mlaznog lovca, izjavila su tri izvora s direktnim saznanjima o planovima.

Međuvladino tijelo će nadzirati poduhvat industrijske grupe koju predvode britanski BAE Systems, japanski Mitsubishi Heavy Industries i talijanski Leonardo. Ta grupa će distribuirati posao timovima u različitim dijelovima Globalnog borbenog zračnog programa (GCAP), kao što su motor i avionika, rekli su izvori.

Zatražili su da se ne identifikuju jer nisu bili ovlašteni da razgovaraju s medijima.

U martu je Reuters izvijestio da će Japan i Britanija dominirati GCAP-om, sa po oko 40% udjela u radu. Rim je to odbacio kao "spekulativno".

Japansko ministarstvo odbrane odbilo je da komentariše. Zvaničnici britanske i italijanske ambasade nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Sporazum, koji parlamenti svake zemlje moraju ratifikovati, doći će godinu dana nakon što su uspostavili svoju prvu veliku saradnju u odbrambenoj industriji spajanjem odvojenih borbenih snaga sljedeće generacije Londona i Tokija.

U početku bi projekat mogao voditi neko iz Japana, a rukovodstvo će se rotirati između tri zemlje, rekla su dva izvora. Dodali su da je vodeći kandidat Japana za taj posao Masami Oka, savjetnik Ministarstva odbrane koji je u julu otišao u penziju kao zamjenik ministra međunarodnih poslova.

Oka nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Ove tri zemlje planiraju da izaberu Britaniju za sjedište GCAP-a, javio je Reuters u septembru. GCAP bi također mogao prihvatiti druge nacije kao mlađe partnere, sa Saudijskom Arabijom među kandidatima jer bi to donijelo novac i unosno tržište projektu za koji se očekuje da će koštati desetine milijardi dolara.

Ostale kompanije uključene u projekat su evropski proizvođač raketa MBDA, japanski proizvođač avionike Mitsubishi Electric Corp i proizvođači motora Rolls-Royce PLC, IHI Corp i Avio Aero.