Svijet

Jeffu Bezosu u jednom danu pad dionica Amazona oduzeo titulu najbogatijeg Amerikanca

Autor: Biznis.ba
Jeffu Bezosu u jednom danu pad dionica Amazona oduzeo titulu najbogatijeg Amerikanca
Dionice najvećeg svjetskog online trgovca umanjile su se za otprilike devet posto, i to na 1.624 dolara u četvrtak poslijepodne. Amazon je izvijestio o razočaravajućoj zaradi u trećem tromjesečju ove godine, što je prestrašilo investitore. Uprkos povećanoj prodaji, operativni i čisti prihodi Amazona smanjili su se za 800 miliona dolara, otkrila je kompanija.

Preokret u vrijednosti dionica navodno je koštao Bezosa 6,9 milijardi dolara. Time je Bezosovo bogatstvo, koje je već u velikoj mjeri oštećeno nakon razvoda s MacKenzie Bezos, palo na 103,9 milijardi dolara. Tako se Gates vratio na prvu poziciju s bogatstvom od 105,7 milijardi dolara.

U međuvremenu, Bloombergovi izračuni pokazali su da će bogatstvo osnivača Amazona do četvrtka ove sedmice pasti na 102,8 milijardi, što je pet milijardi dolara manje od Gatesa.

Međutim, Bloombergov indeks milijardera i dalje stavlja Bezosa ispred Gatesa, jer će biti ažuriran tek u petak nakon što se zatvore tržišta.

Podsjećamo, početkom oktobra Bezosovo bogatstvo iznosilo je 114 milijardi dolara, a on je dvije godine zaredom držao titulu najbogatijeg Amerikanca.

Biznis.ba / Klix.ba