Skuplji od bakra

Kakao doseže rekordne cijene: Kriza u snabdijevanju potresa tržište

Autor: Biznis.ba
Kakao doseže rekordne cijene: Kriza u snabdijevanju potresa tržište
Foto: Ilustracija

Kakao je nastavio rekordni niz - premašivši 9.000 dolara (8.307 eura) po toni po prvi put u historiji - dok kriza u opskrbi trese tržište.

Futuresi su porasli za oko 50% samo ovaj mjesec i već su se više nego udvostručili ove godine.

Loše žetve zbog lošeg vremena i bolesti usjeva kod zapadnoafričkih uzgajivača, gdje se uzgaja većina svjetskog kakaovca, i malo znakova olakšanja proizvodnje drugdje, ostavili su industriju u škripcu.

Porast je poslao cijene prema 10.000 dolara (9.230 eura) — nivou koji se činio nezamislivom prije samo nekoliko mjeseci — pa je kakao postao skuplji čak i od industrijskog metalnog bakra.

Rast cijene kakaovca utjecat će na veće troškove čokolade tokom cijele godine. Uskršnja jaja već poskupljuju zbog prošlogodišnjeg skoka cijena, a neki proizvođači smanjuju veličinu čokolade ili promiču varijante s drugim sastojcima kako bi ublažili udarac.

Futuresi su porasli čak 5,2% na 9400 dolara (8676 eura) u New Yorku. Cijene su nastavile rasti uprkos tome što je tehnički pokazatelj bio u području prekupljenosti veći dio posljednjih nekoliko mjeseci. Kakao u Londonu također je porastao.

"Čokolada bi mogla biti još skuplja za Uskrs 2025. ako bolesti stabla kakaovca i loše vrijeme produže deficit usred visokih cijena šećera", rekla je analitičarka Bloomberg Intelligencea Diana Gomes u bilješci u petak.

Dok su cijene skočile, špekulanti su se zapravo povlačili s tržišta. Otvoreni interes - broj nepodmirenih ugovora - pao je s vrhunca krajem januara, a upravitelji novcem smanjili su svoje neto bikovske opklade na najniži nivo u godinu dana u posljednjoj sedmici. To sugeriše da su fizički kupci možda odigrali ključnu ulogu u porastu cijena, prenosi SEEbiz.

Postoji rizik da se situacija s opskrbom može pogoršati. Nova pravila Evropske unije – usmjerena na zaustavljanje prodaje proizvoda koji uništavaju šume – mogla bi još više otežati opskrbu vrhunskih proizvođača čokolade u bloku.

Fokus je sada usmjeren na nadolazeću srednju žetvu u Zapadnoj Africi, manju od dvije godišnje žetve. Regulator Obale Slonovače s najvećim uzgajivačem očekuje da će se to smanjiti ove sezone. Još jedan veliki proizvođač, Gana, trebala bi izgubiti pristup ključnom finansiranju jer je zbog krize u usjevu kakaovca ostala bez dovoljno zrna da osigura sredstva.

Čini se da će žetva kakaovca za 2023./24. iznositi oko 422.500 do 425.000 tona, što je polovica početne prognoze zemlje.