Svijet

Katar će u januaru napustiti organizaciju OPEC

Autor: Biznis.ba
Katar će u januaru napustiti organizaciju OPEC

Vlasti Katara saopćile su da će se ta zemlja od januara naredne godine povući iz članstva u Organizaciji zemalja izvoznika nafte (OPEC).

Katarski ministar energetike Saad al-Kaabi kazao je kako je odluka o povlačenju iz OPEC-a plod revidiranja načina na koje Katar kao država može poboljšati svoj položaj na međunarodnoj sceni i planirati dugoročne strategije razvoja.

Katar je član OPEC-a još od 1961. godine. Ta zaljevska zemlja dnevno proizvodi 650.000 barela nafte i najveći je svjetski izvoznik tekućeg plina.

“Odluka o povlačenju iz OPEC-a je čisto tehnička i strateška i nema političke konotacije“, kazao je Al-Kaabi na konferenciji za novinare u Dohi.

Katarski resorni ministar Al-Kaabi tvrdi da povlačenje i te međunarodne organizacije nema veze sa blokadom koju su Kataru prošle godine uvele Saudijska Arabija i njeni saveznici.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su u junu prošle godine blokirale kopnene, zračne i pomorske granice Katara, optužujući ga za podršku terorizmu. Vlasti Katara kategorički odbacuju sve optužbe.

Biznis.ba