Svijet

Katar: Radnici na gradilištima nose "rashladne prsluke"

Autor: Biznis.ba
Katar: Radnici na gradilištima nose "rashladne prsluke"
Nekoliko tisuća radnika na gradilištima stadiona za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru dobilo je 'rashladne prsluke' kako bi im bilo lakše na tamošnjim ekstremnim temperaturama.

Organizatori SP-a 2022. godine kažu da se radi o "zadnjoj riječi tehnike" koje osobi mogu sniziti tjelesnu temperaturu do čak 15 stupnjeva.

"Rashladni prsluci imaju potencijala promijeniti živote našim radnicima", rekao je predstavnik organizatora Mahmud Kutub. Prsluci su razvijeni u suradnji s britanskom tvrtkom za proizvodnju rashladnih sustava TechNiche, a počinju djelovati nakon što se potope u vodu, koju će upiti polimerska vlakna u prsluku, prenosi Hina.

Dok voda isparava protočni kanali ugrađeni u prsluk hlade radnika koji ga nosi. Polimerska vlakna zadržavaju vodu nekoliko sati što radniku donosi dugotrajno olakšanje.

Organizatori su dosad podijelili 3500 prsluka onima koji rade najteže poslove. Trenutačno je na gradilištima u Kataru za potrebe SP-a zaposleno 26 tisuća radnika, a ondje se u ovo doba godine temperature penju na 40 stupnjeva.

Biznis.ba