Francuska

Kilometarski zastoji oko Pariza: Poljoprivrednici blokirali autoceste

Autor: Biznis.ba
Kilometarski zastoji oko Pariza: Poljoprivrednici blokirali autoceste
AP

Francuski farmeri su danas blokirali glavne autoceste koje povezuju Pariz sa sjevernim gradom Lilleom, Beneluxom i Velikom Britanijom, prouzročivši kilometarske zastoje u saobraćaju.

Lokalni poljoprivredni sindikati pozvali su na podizanje cestovnih barikada kako bi povećali pritisak na vladu koju optužuju da ne čini dovoljno u zaštiti od jeftinog uvoza i rušenja cijena domaće hrane i pretjerane regulative.

Sindikati također pozivaju na nastavak mjera kao što su porezne olakšice na dizel za poljoprivredna vozila ili trenutna isplata poljoprivrednih subvencija EU-a.

Vlada nastoji što brže ublažiti napetosti u trenutku kada se u popodnevnim satima očekuje konvoj traktora oko prijestolnice, netom prije obraćanja premijera o problemima koji opterećuju francuske poljoprivrednike.

Pariški ogranak sindikata FNSEA planira postaviti do 11 cestovnih blokada na glavnim prilaznim pravcima Parizu sa svih strana, uključujući autoceste A6, A10 i A13. Jutros se zbog toga na A1 stvorio zastoj saobraćaja od četiri kilometra. Ceste su blokirane i u departmanu Essone, južno od Pariza.

Vlada je saopćila da će kasnije danas objaviti hitne mjere koje bi trebale ublažiti gnjev farmera. Prvi je to velik izazov za novog francuskog premijera Gabriela Attala koji je sazvao ministre radi objave konkretnih prijedloga. Vlada nije pojasnila koje bi mjere mogla donijeti niti gdje i kada će govoriti premijer Attal.