Svijet

Kina će prepoloviti visinu carina na američke proizvode

Autor: Biznis.ba
Kina će prepoloviti visinu carina na američke proizvode

Kina će prepoloviti visinu stope dodatnih carina na neke američke proizvode od 14. februara u nastojanju da doprinesu stabilnom razvoju kinesko-američkih ekonomskih i trgovinskih odnosa, javila je u četvrtak Komisija za carinske tarife Državnog vijeća.

Prema toj odluci koja će na snagu stupiti 14.februara bit će prepolovljene tarifne stope od 10 i pet posto na američke proizvode koji podliježu dodatnim tarifama od 1. septembra 2019. godine.

Tarifne stope bit će smanjene za proizvode u vrijednosti od 75 milijardi američkih dolara i u pitanju su proizvodi kojima je zadržana ta visina carine nakon što je Kina ukinula dodatnu tarifu na američke proizvode 15. decembra, javila je danas kineska novinska agencija Xinhua.

Kina je odlučila prepoloviti tarifne stope nakon što su Sjedinjene Američke Države 16. januara objavile da će prepoloviti visinu svojih dodatnih carina od 15 posto na kineske proizvode u vrijednosti od oko 120 milijardi dolara što će biti učinjeno na isti datum, 14. februara, izjavio je neimenovani dužnosnik iz Komisije citiran u izjavi na web stranici Ministarstva finansija.

- Kako bi ublažili ekonomske i trgovinske tenzije i proširili saradnju, Kina je odlučila prilagoditi te mjere. Daljnje prilagođavanje visine carina ovisiti će o budućem razvoju privrednih i trgovinskih odnosa dvije zemlje. Nadamo se da će obje strane raditi zajedno na konačnom uklanjanju svih dodatnih carina - kazao je taj dužnosnik.

Komisija je saopćila da će se druge dodatne tarifne mjere nastaviti provoditi kako je propisano, a bit će nastavljen i rad na oslobađanju od poreza na uvoz iz Sjedinjenih Američkih Država.

Biznis.ba / FENA