Službeni podaci

Kina: Ekonomija porasla 5,3 u prvom kvartalu, očekivanja nadmašena

Autor: Biznis.ba
Kina: Ekonomija porasla 5,3 u prvom kvartalu, očekivanja nadmašena
Foto: Ilustracija

Kineska ekonomija u prvom je tromjesečju raslo brže nego što se očekivalo, pokazuju službeni podaci koje je u utorak objavio kineski Nacionalni zavod za statistiku.

Bruto domaći proizvod u periodu od januara do marta porastao je 5,3% u poređenju s prošlom godinom — brže od rasta od 5,2% u četvrtom kvartalu 2023. i rasta od 4,6% koji su očekivali ekonomisti u anketi Reutersa.

Na tromjesečnom nivou kineski BDP porastao je 1,6% u prvom tromjesečju, u poređenju s očekivanjima Reutersove ankete od 1,4% i revidiranim povećanjem u četvrtom tromjesečju od 1,2%. Peking je za 2024. postavio cilj rasta od oko 5%.

Rast je djelimično potaknut vanjskom potražnjom, jer je obim izvoza porastao za 14% na godišnjem nivou, rekao je Zhiwei Zhang, predsjednik i glavni ekonomist u Pinpoint Asset Managementu.

Snažan rast u prvom tromjesečju učinit će vladu zadovoljnim svojim trenutnim političkim stavom, rekao je u bilješci objavljenoj u utorak.

"S padom vjerovatnosti smanjenja stope Feda, mislim da se smanjuje i mogućnost smanjenja stope od strane Narodne banke Kine", dodao je.

Napomenuo je da je PBOC u utorak odredio fiksirani kurs za kineski juan prema američkom dolaru na 7,1028, slabiji od 7,0979 u ponedjeljak, što ukazuje da bi vlada mogla biti voljna tolerisati veću fleksibilnost kursa. Slaba valuta čini izvoz zemlje manje skupim i poželjnijim.

Nakon objave podataka, offshore juan je malo ojačao, prije nego što se povukao sa svoje petomjesečnog najvišeg nivoa zabilježene rano u utorak na 7,2724 u odnosu na dolar, prenosi SEEbiz.

Industrijska proizvodnja za mart porasla je 4,5% na godišnjem nivou, što je ispod očekivanja od 6%. Maloprodaja je porasla 3,1% na godišnjem nivou, što je manje od očekivanja od 4,6%.

Slabiji rast industrijske proizvodnje od očekivanog u martu povezan je sa slabom stopom iskorištenosti industrijskih kapaciteta, dok usporavanje maloprodaje nije bilo "iznenađujuće", rekao je Bruce Pang, glavni ekonomist i voditelj istraživanja za Greater China at Investment firma za upravljanje i nekretnine JLL.