Svijet

Kina i Francuska potpisale sporazume vrijedne 15 milijardi dolara

Autor: Biznis.ba
Kina i Francuska potpisale sporazume vrijedne 15 milijardi dolara

Kina i Francuska potpisale su sporazume vrijedne 15 milijardi dolara tokom posjete predsjednika Emmanuela Macrona, izjavio je kineski zvaničnik na brifingu za novinare u srijedu.

Sporazumi su postignuti u oblastima vazduhoplovstva, energetike i poljoprivrede, uključujući odobrenje za 20 francuskih kompanija da izvoze perad, govedinu i svinjetinu u Kinu.

Takođe su se složili da će proširiti protokol za izvoz peradi postignut početkom ove godine, koji će uključiti patke i guske, kao i guščiju jetricu, te da rade na protokolu koji Francuskoj omogućava izvoz svinjske sperme u Kinu, navodi se u saopćenju iz ureda francuskog predsjednika.

Energetski sporazumi obuhvatali su memorandum o razumijevanju između Beijing Gas Group i francuskog komunalnog preduzeća Engie da sarađuju na terminalu za ukapljeni zemni plin i skladištu u sjevernom gradu Tianjin.

Izvršni direktor Beijing Gas Group rekao je Reutersu da će saradnja s Engieom uključivati i francusku firmu koja isporučuje membransku tehnologiju, koja se koristi za sprečavanje curenja plina, u ogromnim projektima skladištenja plina u koje Kina kreće.

Između ostalih ugovora, France Total će osnovati zajedničko ulaganje s kineskom Shenergy Group radi distribucije LNG-a kamionom u delti rijeke Yangtze.

Dvije zemlje su se također složile da postignu dogovor do kraja januara 2020. godine o troškovima i lokaciji postrojenja za preradu nuklearnog goriva koje će graditi Orano, ranije poznat kao Areva.

Raniji planovi za izgradnju fabrike u Lianyungangu u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu otkazani su nakon protesta.

( FENA)