Svijet

Kina i Japan na 'istorijskoj prekretnici' nakon brojnih sporazuma

Autor: Biznis.ba
Kina i Japan na 'istorijskoj prekretnici' nakon brojnih sporazuma

Kina i Japan obećali su u petak ostvariti tješnje veze dok su obje zemlje na "istorijskoj prekretnici" potpisujući širok spektar sporazuma, uključujući sporazum o valutnoj razmjeni vrijedan 30 milijardi dolara, u jeku rastućih trgovinskih napetosti s Washingtonom.

Japanski premijer Shinzo Abe i kineski premijer Li Keqiang također su se usuglasili da će dvije zemlje zajednički raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Sporazumi su postignuti tokom Abeove trodnevne posjete Pekingu, dok dva susjeda nastoje iznaći nova polja saradnje i isatražiti puteve na promoviranju uzajamnog povjerenja koje je krhko otkako su Kina i Japan ponovo uspostavili diplomatske odnose 1972.

Kineski premijer Li Keqiang izjavio je da 500 poslovnih sporazuma vrijednih 18 milijardi dolara potpisanih između kineskih i japanskih kompanija tokom posjete ukazuju na "svijetlu perspektivu" odnosa dvije zemlje.

- Od suparništva do koegzistencije, bilateralni odnosi Japana i Kine ušli su u novu fazu. Ruku pod ruku s premijerom Lijem volio bih da unaprijedimo naše veze - izjavio je Abe novinarima nakon susreta s kineskim kolegom.

- Dvije zemlje su susjedi i partneri i neće postati prijetnja jedna drugoj. S predsjednikom Xi Jingpingom volio bih stvoriti novu eru za Kinu i Japan - izjavio je Abe nakon sastanka s kineskim predsjednikom Xi Jingpingom, na prvom potpunom kinesko-japanskom samitu od 2011.

Xi je izjavio da su se bilateralne veze vratile na pravi kolosijek i da će Kina osigurati da se pozitivni trenutak nastavi, prenose kineski državni mediji riječi šefa države.

- To je vrijedno slavlja na obje strane - kazao je Xi.

Obje strane trebaju pokrenuti još dublji strateški dijalog, istaknuo je Xi, dodajući da se razmjena između običnih japanskih i kineskih građana također treba intenzivirati u cilju dubljeg obostranog razumijevanja, prenosi Reuters.

Biznis.ba / FENA