Svijet

Kina i SAD i dalje vode trgovinski rat, a stručnjaci su sve više u strahu

Autor: Biznis.ba
Kina i SAD i dalje vode trgovinski rat, a stručnjaci su sve više u strahu
Kina i Sjedinjene Države su danas potvrdile kolike su među njima razlike uoči početka summita APEC-a u Port Moresbyju, sukobivši se u vezi s trgovinom, dok se bore za utjecaj na Pacifiku. Njihovo neslaganje potvrdilo se u govoru kineskog predsjednika Xi Jinpinga i američkog potpredsjednika Mikea Pence koji je poslije njega izašao za govornicu foruma poduzetnika uoči godišnjeg susreta na vrhu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje.

U odsutnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je odlučio zaobići ovaj skup, Xi je neprijeporno najistaknutije lice na summitu koji se ove godine održava u glavnom gradu Papue Nove Gvineje poznatom po nesigurnosti.  Kineski čelnik je danas ujutro osudio protekcionizam i politiku "Amerika prvo", istaknuvši da pravila međunarodne trgovine ne smiju biti u službi "sebičnih programa".

Trgovinski rat mogao bi biti poguban za svjetsko gospodarstvo

Kina i SAD su ušli u trgovinski rat koji bi, misle stručnjaci, mogao biti poguban za svjetsko gospodarstvo. Washington, a odmah zatim i Peking, zadnjih su mjeseci uzajamno uveli visoke carine na uvoz robe, ali je kineski suvišak u bilateralnoj trgovini nastavio tući rekorde. "Povijest nas uči da u sukobu nema pobjednika, bilo da je riječ o hladnom ratu, stvarnom ratu ili o trgovinskom", upozorio je Xi, prenosi Hina.

"Pokušaj podizanja barijera i prekida čvrstih gospodarskih veza kosi se s ekonomskim zakonitostima i s povijesnim tokovima. Takav je kratkoročan pristup osuđen na neuspjeh", rekao je Xi i pozivao da se odbace "protekcionizam i unilateralizam", otvoreno smjerajući na američku politiku. Kada se nedugo zatim Pence popeo na govornicu, žestoko je uzvratio rekavši da Washington neće nimalo uzmaknuti u vezi s carinama.

''SAD neće promijeniti ponašanje'', tvrdi Pence

"Uveli smo carinu na kinesku robu vrijednu 250 milijarda dolara i taj bi se broj mogao više nego udvostručiti", zaprijetio je američki potpredsjednik. "Nadamo se poboljšanju, ali SAD neće promijeniti ponašanje sve dok Kina ne promijeni svoje". Susret na vrhu APEC-a koji je počeo odmah nakon foruma, održava se u prilikama borbe za utjecaj između Kine koja je sve više prisutna na tom području i SAD-a koji se povlači. To se zorno može vidjeti na prvoj zajedničkoj fotografiji čelnika na kojoj je Xi u sredini a Pencea nema.

Na službenom programu summita su pitanja gospodarske integracije u regiji i poboljšanje digitalne infrastrukture. No dnevni red je ostao u sjeni činjenice da se summit prvi put održava u gradu koji je poznat kao opasan i u kojemu bande provode svoju strahovladu. Iz sigurnosnih, ali i logističkih razloga, izaslanici i novinari koji prate summit smješteni su na trima brodovima koji su posebno u tu svrhu došli iz susjedne Australije. U osiguranja skupa sudjeluju i strane vojske. Tako je Australija poslala 1.500 vojnika, među kojima i pripadnike snaga za posebne namjene, borbene zrakoplove i ratne brodove.

Biznis.ba