službeni podaci

Kina: Izravna strana ulaganja dodatno pala u maju

Autor: Biznis.ba
Kina: Izravna strana ulaganja dodatno pala u maju
Foto: Ilustracija

Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno su pala u maju, produživši niz pada već 12. mjesec zaredom, pokazuju službeni podaci.

Kina je privukla 412,51 milijardu juana (56,81 milijardu dolara) izravnih stranih ulaganja u periodu od januara do maka, što je pad od 28,2% u odnosu na isti period prošle godine, objavilo je Ministarstvo trgovine kasno u petak.

To se povećalo u odnosu na pad od 27,9% zabilježen u prva četiri mjeseca ove godine. Mjerni podatak pada od juna 2023.

Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je da je veći pad uglavnom posljedica visoke usporedne baze prošle godine, dodajući da je stvarni obim stranih ulaganja još uvijek na historijsko visokom nivou, prenosi SEEbiz.

"Trenutno su očekivanja i povjerenje stranih ulagača općenito stabilni", priopćilo je ministarstvo nakon objave podataka.

Ministarstvo trgovine također je istaknulo porast broja novoosnovanih firmi sa stranim ulaganjima u Kini, koji je porastao za 17,4% na 21.764 firme u prvih pet mjeseci.

Pad izravnih stranih ulaganja dolazi usred eskalacije napetosti između Kine i Zapada, budući da su dodatne kaznene mjere pogoršale trgovinske i ekonomske odnose. SAD i Evropska unija uvele su veće carine na kineska električna vozila, dok je Peking otvorio antidampinšku istragu o uvozu svinjetine iz EU.