Izvoz manji za 7,5%

Kina: Izvoz i uvoz značajno smanjeni u martu

Autor: Biznis.ba
Kina: Izvoz i uvoz značajno smanjeni u martu
Foto: Ilustracija

Kineski izvoz značajno je smanjen u martu, a smanjio se i uvoz, pokazali su podaci carinske uprave, odražavajući trgovinska ograničenja i posustajanje domaće potražnje.

Izvoz je u martu bio manji za 7,5 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, što je njegov najveći pad od augusta prošle godine. U januaru i februaru rastao je za 7,1 posto.

SAD je uveo brojna ograničenja na uvoz iz Kine, s težištem na tehnološkom sektoru.

Evropska komisija pokrenula je ipak niz istraga o uvozu kineske zelene tehnologije zbog sumnje da su u prednosti zbog subvencija. U posljednje vrijeme, prenosi Hina, provjeravaju se ponude kineskih kompanija na javnim konkursima u zemljama-članicama.

I kineski uvoz smanjio se u martu, za 1,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon rasta od 3,5 posto u januaru i februaru, prenose Financije hr.

Podaci o uvozu naglasili su posustalu domaću potražnju koja se očitovala i u znatno blažem rastu potrošačkih cijena u martu, prema podacima objavljenim u četvrtak.

Kako bi je oživjela, vlada Kine je u martu odlučila potaknuti kompanije da moderniziraju opremu.

Građani bi pak trebali više trošiti na robu široke potrošnje. Procijenjeno je da bi plan mogao stvoriti potražnju čija bi vrijednost trebala premašiti pet triliona juana odnosno 644 milijarde eura godišnje.