Svijet

Kina obećava da će proširiti uvoz 2024.

Autor: Biznis.ba
Kina obećava da će proširiti uvoz 2024.
Foto: Agencije

Kina planira da poveća uvoz ove godine kako bi sa svijetom podijelila poslovne prilike koje proizlaze iz njenog ultra-velikog tržišta, izjavio je ministar trgovine Vang Ventao.

"Proširićemo uvoz visokokvalitetne robe široke potrošnje, naprednih tehnologija, važne opreme, ključnih komponenti, energije i drugih resursa i poljoprivrednih proizvoda kojih nema dovoljno u Kini", rekao je Vang na konferenciji za novinare.

Kako prenosi Sinhua, Vang je dodao da će Kina krenuti u diverzifikaciju uvoznih kanala i pojednostaviti proces uvoza.

Zemlja će nastaviti da bude domaćin Kineskog sajma uvoza i izvoza, Kineskog međunarodnog sajma za trgovinu uslugama i Kineskog međunarodnog sajma uvoza, podržavaće kineska preduzeća da prisustvuju sajmovima u inostranstvu i dalje olakšavati prekogranična putovanja za poslovne ljude kako bi stvorili prilike za komunikaciju licem u lice, rekao je Vang.

Državno vijeće je u aprilu 2023. izdao smjernice za stabilizaciju obima vanjske trgovine i optimizaciju njene strukture, što je, prema riječima zvaničnika, dalo pozitivne rezultate.

Nastavljajući da osigurava primjenu smjernica, Ministarstvo trgovine sada razmatra dodatne mere u tom pogledu i pokušava da ih uvede što je pre moguće kako bi upotpunilo postojeće politike, rekao je Vang.