rast firmi

Kina priprema podršku za prekograničnu e-trgovinu

Autor: Biznis.ba
Kina priprema podršku za prekograničnu e-trgovinu
Foto: Ilustracija

Kina je signalizirala podršku kompanijama pri gradnji skladišta u inostranstvu naznačivši da planira potaknuti e-trgovinu na domaćem tržištu i u međunarodnoj robnoj razmjeni.

Firme poput Sheina, PDD-ovog Temua i Alibabinog AliExpressa plasiraju proizvode na tržišta širom svijeta i bilježe snažan rast u proteklim godinama.

Prekogranična e-trgovina otvorila je nove mogućnosti rasta firmama koje su bile usredotočene na domaću potrošnju i našle su se u problemima u uslovima posustajanja ekonomske aktivnosti, krize na tržištu nekretnina i izraženije nesigurnosti radnih mjesta.

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je nacrt propisa koji bi trebali poduprijeti e-trgovinu na domaćem tržištu, ali i u inozemnoj robnoj razmjeni.

Također se navodi da će se nastojati poboljšati upravljanje prekograničnim podacima i optimizirati nadzor prekograničnog izvoza, prenose Financije hr.

Državna uprava očistit će kanale finansiranja i pomoći kompanijama u sektoru prekogranične e-trgovine da poslovanje podignu na globalni nivo, poručilo je ministarstvo trgovine ove države.