Svijet

Kina prošle godine sedmično dobijala dva nova milijardera

Autor: Biznis.ba
Kina prošle godine sedmično dobijala dva nova milijardera

U Kini su u 2017. godini u prosjeku nastajala dva milijardera sedmično, pa je ta zemlja postala vodeća u svijetu po stvaranju bogatstva, a ukupna imovina tamošnjih milijardera porasla je za 39 odsto, na 1.120 milijardi dolara, navodi se u izvještaju švajcarske banke UBS i revizorske kuće PwC.

Ukupan broj milijardera u Kini porastao je lani s njih 318 na 373, pri čemu ih je 106 novih ušlo na listu. S druge strane, s te liste je ispalo njih 51, što ukazuje na rizičnost poslovanja u Kini. U izvještaju se navodi da je 97 odsto kineskih milijardera nastalo samostalnim poduhvatima, najviše u tehnološkom i trgovačkom sektoru.

"U posljednjoj deceniji kineski milijarderi stvorili su neke od najvećih i najuspješnijih svjetskih kompanija, povećavajući životni standard u zemlji", kaže Josef Stadler, direktor u kompaniji "UBS Global Management".

"Velika kineska populacija, tehnološke inovacije i rast produktivnosti, zajedno s podrškom vlasti, pružaju mogućnosti preduzetnicima ne samo da izgrade uspješno poslovanje, nego i da poboljšaju život drugima”, kaže Stadler.

U izvještaju UBS-a navodi se i da je već sada u Aziji više milijardera nego u SAD-u. Ukoliko se nastave sadašnji trendovi, azijski milijarderi će za tri godine biti bogatiji od američkih. Ukupno je u svijetu lani bilo 2.158 milijardera, dok ih je godinu dana prije bilo 1.979, prenosi Bljesak.info.

Njihova ukupna imovina je porasla za 19 odsto, na rekordnih 8.900 milijardi dolara. U izvještaju se navodi i da je američka regija i dalje najveća koncentracija bogatstva milijardera, ali da se rast tog bogatstva usporava. U 2017. godini u SAD su nastala 53 nova milijardera, u poređenju sa 87 prije pet godina. U zapadnoj Evropi broj milijardera porastao je lani za njih 17, na ukupno 414.

Biznis.ba