uslijed niske prodajne cijene

Kina uvela carine na evropska pića

Autor: Biznis.ba
Kina uvela carine na evropska pića
Foto: Ilustracija

Kina je uvela privremene carine na uvoz žestokih pića iz EU, zaključivši da bi njihove nerealno niske prodajne cijene mogle naškoditi domaćim proizvođačima.

Početkom godine Kina je otvorila istragu o mogućem dampingu žestica iz Evropske unije, zaključivši da je udruženje domaćih proizvođača podastrla „relevantne dokaze" da su njihove prodajne cijene niže od troškova proizvodnje.

Istraga je obuhvatila razdoblje od oktobra 2022. do septembra 2023. i štetu u kineskom sektoru proizvodnje žestica u razdoblju od 2019. do 2023. Evropske destilerije prodavale su žestoka pića uz popust od 30.6 do 39 posto, objavilo je ministarstvo.

Udruženje proizvođača konjaka BNIC ustvrdila je pak u januaru da je popust iznosio 15.88 posto i da je "posebno skroman u usporedbi s onim što je opće prihvaćeno kao osnova za antidampinšku istragu".

U julu firme koje stoje iza brendova Martell, vlasništva Pernod Ricarda, te Remy Martina, poslovanja Remy Cointreaua, i Hennessyja, u vlasništvu LVMH-a, dobile su, prema navodima neimenovanog izvora, poziv da sudjeluju u istrazi.

Proizvođači su tražili da se čuje i njihov glas i otići će na sastanak, rekao je tada putem elektronske pošte glasnogovornik udruženje BNIC, dodavši da planiraju sarađivati i u budućnosti, prenosi SEEbiz.

Odluka o našoj sudbini bit će na koncu konca donesena u političkim pregovorima, rekao je tada neimenovani izvor, dodajući da su proizvođači konjaka "oprezno optimistični" pred razgovore dužnosnika Pekinga i Bruxellesa o trgovinskim sporovima. EU je u međuvremenu uveo dodatne carine na kineske električne automobile, a kinesko ministarstvo trgovine najavilo je preliminarne carine na uvoz evropskih žestica.