Svijet

Kina uvodi trgovinske sankcije Americi?

Autor: Biznis.ba
Kina uvodi trgovinske sankcije Americi?

Kina će zatražiti od Svjetske trgovinske organizacije (STO) dozvolu da uvede trgovinske sankcije SAD-u jer Vašington, kako kažu kineske vlasti, nije ispoštovao presudu donijetu u sporu o američkim antidamping carinama na kineske proizvode, javlja Rojters pozivajući se na dnevni red utvrđen za sjednicu STO iduće nedjelje.

Kina je taj spor, koji se odnosi na više industrijskih grana, uključujući inudstriju mašina, elektronike, metala i minerala, sa godišnjom vrijednošću izvoza do 8,4 milijarde dolara, pokrenula 2013. godine, a prošle godine ga je dobila pred Svjetskom trgovinskom organizacijom, podsjeća britanska agencija.

Rasplamsavanje trgovinskog konflikta između dvije najveće ekonomije svijeta izaziva zebnju u poslovnim krugovima, među investitorima na međunarodnim tržištima, u stručnoj javnosti i svjetskim finansijskim i ekonomskim institucijama i organizacijama.

Budući da se rješenje ne nazire, ekonomisti upozoravaju da bi konflikt mogao da se proširi i da nagrize globalni privredni rast za oko 0,5 procentnih poena do 2020. godine.

Kineski zvaničnici najavili su da će uzvratiti kontramerama ukoliko američki predsjednik Donald Tramp sprovede u djelo prijetnju o uvođenju dodatnih tarifa na uvoz robe iz Kine u iznosu od čak 267 milijardi dolara, u okviru borbe protiv kineske tehnološke politike.

Ove najave iz Pekinga, kako ocjenjuje agencija AP, povećavaju rizik od toga da se na udaru nađu američke kompanije koje posluju u Kini, budući da kineskim vlastima postepeno "ponestaje uvoznih proizvoda iz SAD koji bi mogli da budu na meti mjera odmazde".

Kineski uvoz iz Sjedinjenih Država iznosio je prošle godine 153,9 milijardi dolara. To, prema računici AP-a, Pekingu ostavlja još oko 100 milijardi dolara uvoza iz SAD za odmazdu, poslije uvedenih tarifa na 50 milijardi dolara vrijedne američke proizvode.

Tramp je prošlog pjetka saopštio da razmišlja o proširenju tarifa na dodatni kineski uvoz u iznosu od 267 milijardi dolara, povrh carina od 25 odsto koje SAD već primjenjuju na 50 milijardi dolara kineske robe i povrh najavljenih carina u iznosu od 200 milijardi dolara.

"Ako SAD budu insistirale na uvođenju nove runde tarifa na kineske proizvode, Kina će definitivno preduzeti kontramjere kako bi zaštitila svoja legitimna prava i interese", izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Geng Šuang.

On nije iznio nikakve pojedinosti, ali je rekao da je vlada u Pekingu u junu saopštila da će uvesti "sveobuhvatne mjere" ako bude potrebno.

Zbog toga su, kako navodi AP, američke kompanije "na iglama", jer strahuju da bi kineske vlasti mogle da ugroze njihovo poslovanje uskraćivanjem ili otezanjem postupaka izdavanja dozvola, uvođenjem poreza, pokretanjem antimonopolskih ili drugih istraga.

Kineski izvoz u SAD se do sada pokazao neočekivano otpornim, budući da je ostvario dvocifreni rast u julu i avgustu, uprkos tarifama SAD.

Izvoz Kine u SAD porastao je u avgustu za 13,4 odsto na 44,4 milijarde dolara, dok je u julu ostvario rast od 13,3 odsto. Kineski uvoz američkih proizvoda porastao je za 11,1 odsto na 13,3 milijarde dolara. Sve to je doprinijelo da suficit Kine u trgovini sa SAD poraste na rekordnih 31 milijardu dolara.

To bi, dodaje AP, moglo da pojača frustracije Vašingtona i da ga primora na dodatne uvozne kontrole.

U epicentru trgovinskog spora su optužbe Trampove administracije da je Kina, kako kažu, razvila “predatorske taktike” u nastojanju da pretekne SAD u globalnoj tehnološkoj dominaciji.

Naime, kineska strategija industrijske transformacije, poznata pod imenom "Made in China 2025“, postala je eksplicitna meta Trampove administracije u aktuelnom trgovinskom sukobu.

Kineske taktike, prema tvrdnjama Vašingtona, uključuju sajber krađe i uslovljavanje američkih kompanija da ustupe svoje tehnologije Kinezima, u zamjenu za pristup kineskom tržištu.

S druge strane, Peking odbacuje zahtjeve Vašingtona da sreže državne planove vezane za razvoj tehnologije.

Biznis.ba / Tanjug