ministarstvo trgovine

Kina zasad neće uvesti privremene carine na evropski brandy

Autor: Biznis.ba
Kina zasad neće uvesti privremene carine na evropski brandy
Foto: Pexels

Službeni Peking izvijestio je u četvrtak kako "zasad" neće uvesti privremene carine na brandy koji se uvozi iz EU-a, iako je otkriveno da se taj brend u Kini prodaje ispod tržišnih cijena.

Kinesko ministarstvo trgovine u četvrtak je priopćilo da je otkrilo da su evropske destilerije prodavale brandy na njihovom maloprodajnom tržištu brandyja, vrijednom 1,4 milijarde eura, s maržom u rasponu od 30,6 do 39,9 posto te da je time njihova industrija oštećena.

- Za sada, u ovom slučaju, neće biti poduzete antidampinške mjere, stoji u priopćenju, čime se ostavlja otvorena mogućnost da Peking djeluje po tom pitanju u nekom trenutku u budućnosti.

Prethodno je ministarstvo trgovine priopćilo da očekuje da će istraga završiti 5. januara 2025., no da bi se ona mogla produžiti u slučaju posebnih okolnosti, prenosi SEEbiz.

Kina pokušava nagovoriti 27-člani blok da u oktobru odbije prijedlog Evropske komisije za usvajanje dodatnih carina do 36,6 posto na električna vozila kineske proizvodnje, a odluka da ne nametne carine na brandy mogla bi joj donijeti koristiti u tom slučaju.

Smatra se da je meta pekinške istrage vezane uz brendi Francuska, zbog podrške koju je dala za uvođenje carina na kineska električna vozila. Osim toga, njezina alkoholna pića čine 99 posto kineskog uvoza brendija u prošloj godini.

Francusko udruženje proizvođača konjaka Bureau National Interprofessionnel du Cognac priopćilo je da privremena odluka Kine ne umanjuje njihovu zabrinutost oko mogućnih carina.

- Carine koje bi se mogle primijeniti na naše proizvode na kraju postupka u prosjeku bi iznosile 34,8 posto. Ako bi bile uvedene, takve carine bi snažno utjecale na izvoz konjaka u Kinu, tržište koje samo po sebi čini 25 posto našeg izvoza. Cijeli sektor bi tako postao kolateralna žrtva sukoba koji je izvan njegove kontrole. Očekujemo da će da Francuska i EU odmah pregovarati o neprimjeni i odbacivanju ovih carina, stoji u priopćenju udruženja.

Inače, Peking je u siječnju najavio svoju antidampinšku istragu o brendiju koji se uvozi iz EU-a. Proizvođači konjaka smatraju da je istraga povezana sa cijelim trgovinskim sukobom, a ne sa samim tržištem alkoholnih pića.

Kina je posljednjih mjeseci, uz antidampinšku istragu o brendiju, pokrenula i istragu o subvencijama za mliječne i svinjske proizvode iz EU-a. Mliječni proizvodi su došli na red prošle sedmice, dan nakon što je Bruxelles objavio svoj revidirani plan za carinjenje električnih vozila kineske proizvodnje.