Rast

Kineska ekonomija snažno započela godinu

Autor: Biznis.ba
Kineska ekonomija snažno započela godinu
Foto: Arhiv

Kineski ekonomski podaci za prva dva mjeseca ove godine objavljeni u ponedjeljak nadmašili su očekivanja analitičara. Maloprodaja je porasla 5,5%, što je bolje od očekivanog povećanja od 5,2% u anketi Reutersa, dok je industrijska proizvodnja porasla 7%, u poređenju s procjenama rasta od 5%.

Ulaganja u dugotrajnu imovinu porasla su za 4,2%, više od 3,2% kako su procijenili analitičari.

Stopa nezaposlenosti u februaru za gradove iznosila je 5,3 posto.

Internet maloprodaja fizičke robe porasla je 14,4% u odnosu na prethodnu godinu tokom prva dva mjeseca godine.

Ulaganja u nekretnine u prva dva mjeseca ove godine pala su za 9 posto u odnosu na godinu prije. Investicije u infrastrukturu porasle su za 6,3 posto, a one u proizvodnju za 9,4 posto.

“Vjerujemo da je kineski sekvencijalni zamah rasta ostao solidan u prvom tromjesečju uprkos značajnom odstupanju između sektora”, rekli su analitičari Goldman Sachsa u izvještaju objavljenom u ponedjeljak nakon objave podataka.

“Međutim, kako bi se osigurao ambiciozni cilj rasta od “oko 5%” ove godine, i dalje je potrebno dodatno ublažavanje politike, posebno na strani potražnje (npr. fiskalna, stambena i potrošnja).”

Uprkos optimističnim rezultatima, portparol kancelarije za statistiku Liu Aihua upozorio je da je domaća potražnja i dalje nedovoljna.

Rekla je novinarima da su nekretnine i dalje u periodu “prilagođavanja” i da je sveukupno privreda “u kritičnom periodu oporavka, transformacije i nadogradnje”, prema CNBC-jevom prijevodu njenih komentara na mandarinskom jeziku.

Ekonomske brojke za januar i februar obično se kombinuju u Kini kako bi se izgladile varijacije u odnosu na lunarnu novu godinu, koja može pasti u oba mjeseca, u zavisnosti od kalendarske godine. To je najveći državni praznik u zemlji, tokom kojeg fabrike i kompanije ostaju zatvoreni najmanje sedmicu dana.

Ove godine, broj domaćih turističkih putovanja i prihodi tokom praznika porasli su u poređenju s prošlom godinom, kao i s brojkama prije pandemije iz 2019. No Nomurin glavni ekonomista za Kinu Ting Lu istaknuo je da je “prosječna turistička potrošnja po putovanju još uvijek 9,5% ispod nivoa prije pandemije u 2019.

Maloprodaja se nije oporavila od pandemije onoliko snažno koliko su mnogi očekivali jer su potrošači postali nesigurni oko svojih budućih prihoda, prenosi SEEbiz. 

“Potrošači su na ovom početku godine bili privremeno podstaknuti potrošnjom povezanom s proslavama. U nedostatku odlučujućih poticaja povezanih s potrošnjom ove godine, mislimo da bi bilo teško održati snažan tempo potrošačke potrošnje ove godine,” rekla je glavna ekonomista Oxford Economicsa Louise Loo u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.