kriza nekretnina

Kineska ekonomija u neujednačenom oporavku

Autor: Biznis.ba
Kineska ekonomija u neujednačenom oporavku
Foto: Pexels

Kina je u petak objavila podatke koji pokazuju neujednačen ekonomski oporavak, koji ne stimuliše potrošače da troše. Industrijska proizvodnja porasla je 6,7 posto u aprilu u odnosu na prošlu godinu, što je bolje od očekivanih 5,5 posto koje su predviđali analitičari.

Situacija sa zapošljavanjem se poboljšala, nakon što je stopa nezaposlenosti pala sa 5,2 u martu na pet posto u aprilu. Međutim, maloprodaja je porasla za 2,3 posto u odnosu na prošlu godinu, što je usporavanje u odnosu na rast od 3,1 posto u martu i ispod očekivanih 3,8 posto koje su predvideli ekonomisti u anketi agencije Reuters.

Rast investicija u fiksnu imovinu od januara do aprila također je bio ispod očekivanja, sa porastom od 4,2 posto umjesto očekivanih 4,6 procenata. Velika kriza nekretnina se pogoršala. Iako postoje neki pozitivni znaci u kineskoj ekonomiji, tržište nekretnina i dalje ima probleme.

Investicije u nekretnine pale su za 9,8 posto u prva četiri mjeseca godine u odnosu na prošlu godinu. To je gore od pada od 9,5 posto koji je zabilježen u prvom kvartalu ove godine. Cijene novih kuća pale su u aprilu najbrže u posljednjih devet godina, prema zvaničnim podacima.

Cijene su u aprilu pale za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je dublji pad u odnosu na pad od 0,3 posto u martu, najbrži tempo od novembra 2014, prema podacima Nacionalnog zavoda za statistiku (NBS) objavljenim u četvrtak. Pad dolazi uprkos naporima Pekinga da podrži sektor nekretnina, koji je činio oko jednu četvrtinu kineskog BDP-a, prenosi Bankar me.

Kineska ekonomija sada prolazi kroz bolnu tranziciju oslanjajući se na „tri nove“ industrije: električna vozila, solarne ćelije i litijumske baterije. Peking razmatra plan da lokalne vlade kupe milione neprodatih domova, izvestio je Bloomberg u sijredu, pozivajući se na izvore upoznate sa tim pitanjem.