Francusko upozorenje

Kineska industrija prijeti cijeloj globalnoj ekonomiji

Autor: Biznis.ba
Kineska industrija prijeti cijeloj globalnoj ekonomiji
Foto: Unsplash

Cijela svjetska ekonomija je u opasnosti od prezasićenosti jeftinim kineskim izvozom, rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Maire.

“Imamo problem s ekonomskim modelom u kojem Kina proizvodi sve jeftinije industrijske uređaje jer bi to moglo biti prijetnja ne samo za EU, ne samo za SAD, već za globalnu svjetsku ekonomiju”, rekao je Le Maire u intervju za Bloomberg televiziju. “Moramo se pozabaviti tim pitanjem”, istakao je.

Vodeće industrijalizovane zemlje udružuju se za teži i ujedinjeniji izazov prevelikim kapacitetima u Kini, za koje kažu da prijete njihovim proizvođačima.

Sastanak šefova finansija G-7 u Strezi u Italiji naveli su Kinu kao opasnost jer su se saglasili da “odgovore na štetne prakse” i da “razmotre preduzimanje koraka kako bi se osigurali jednaki uslovi”. Te poruke su označile eskalaciju dosadašnjeg opreznog i neutralnijeg jezika o trgovini koji standardno koriste u saopštenjima.

Njihova izjava uslijedila je nakon objave Vašingtona u petak da će predsjednik Joe Biden ponovo uvesti carine na stotine proizvoda uvezenih iz Kine, prenosi Investitor me. U međuvremenu, EU se bliži kraju istrage o subvencijama za električna vozila koja će vjerovatno dovesti do odbrambenih mjera protiv kineskog izvoza automobila.

Očekuje se da će potencijalni nameti EU biti znatno niži od američkih i zasnovani na drugačijem pristupu u okviru pravila i procedura Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Le Maire je na sastanku G-7 rekao da zemlje članice moraju ojačati razmjenu informacija i uspostaviti zajedničku procjenu kineske industrijske prakse. Ipak, on je insistirao da EU ima sve potrebne alate za ponovno uspostavljanje jednakih uslova.

“Nemojte pogriješiti u pogledu odlučnosti zemalja EU i francuske odlučnosti”, rekao je Le Maire.

Francuski ministar je rekao da nastoji da sačuva koristi od dugogodišnje vladine politike i ulaganja u izgradnju vlastite industrije i tehnološkog sektora.

Ključni prioritet je vještačka inteligencija (AI), gdje Francuska namjerava da sačuva svoje liderstvo u Evropi. To je privuklo strani kapital, a Microsoft je ovog mjeseca najavio ulaganje od 4 milijarde eura u francusku infrastrukturu oblaka i AI tehnologije. Mistral AI sa sjedištem u Parizu takođe je najavio partnerstvo s Microsoftom u februaru.