u odnosu na 2023.

Kineska maloprodaja u maju nadmašila očekivanja

Autor: Biznis.ba
Kineska maloprodaja u maju nadmašila očekivanja
Foto: Ilustracija

Maloprodaja u Kini nadmašila je očekivanja u maju, popevši se za 3,7% u usporedbi s prošlom godinom, nadmašivši očekivanja o porastu od 3% iz Reutersove ankete ekonomista.

Međutim, druge ekonomske metrike, kao što su industrijska proizvodnja i ulaganja u fiksnu imovinu, promašile su Reutersove prognoze.

Industrijska proizvodnja porasla je za 5,6% na godišnjem nivou u poređenju s očekivanim povećanjem od 6%, dok su investicije u fiksnu imovinu porasle za 4% u poređenju s prošlim majem, malo manje od prognoziranih 4,2% ankete Reutersa.

Nacionalni zavod za statistiku zemlje razradio je da je ukupna maloprodaja robe široke potrošnje dosegla 3,92 biliona juana (540,32 milijarde dolara), s prodajom u urbanim područjima koja su porasla za 3,7% na godišnjem nivou,. a prodaja u ruralnim područjima porasla je za 4,1%.

S druge strane, promašaj ulaganja u dugotrajnu imovinu povukao je veći pad ulaganja u nekretnine. NBS je priopćio da su, izuzimajući nekretnine, ukupna ulaganja u osnovna sredstva veća za 8,6 posto u poređenju s lanjskim majem.

Zasebno, urbana stopa nezaposlenosti ostala je stabilna na 5% u maju, nepromijenjena u odnosu na april, i 0,2 postotna boda niža nego u maju prošle godine.

Kineski izvoz se zadržao, porastao je za 7,6% na godišnjem nivou u maju u američkim dolarima, nadmašivši prognozu Reutersa za povećanje od 6%. Ali uvoz je ispunio očekivanja, porastao je za 1,8% tokom tog vremena.

Podaci o kreditima objavljeni u petak ukazali su na nastavak slabe potražnje. Nepodmireni krediti u juanima porasli su za 9,3% u maju u odnosu na godinu prije, što je najsporiji rast zabilježen od 1978., prema Wind Information-u.

Novčana masa M1, koja uključuje gotovinu u optjecaju i depozite po viđenju, pala je za 4,2% na godišnjem nivou u maju, najviše u rekordu od 1986., prema Wind Information-u.

Analitičari Goldman Sachsa istaknuli su da je državni medij povezan s kineskom centralnom bankom pripisao usporavanje rasta M1 suzbijanju lažnih zajmova i odljeva povezanih s proizvodima za upravljanje imovinom, prenosi SEEbiz.

Podaci o inflaciji za maj prethodno su pokazali da su potrošačke cijene, isključujući hranu i energiju, porasle za 0,6% u odnosu na godinu prije.