Privredni oporavak

Kineska privreda će u 2024. imati povoljnije uslove nego u ovoj godini?

Autor: Biznis.ba
Kineska privreda će u 2024. imati povoljnije uslove nego u ovoj godini?
Privreda Kine / Ilustracija

Očekuje se da će kineska privreda imati povoljnije uslove i prilike u 2024. nego u ovoj godini, objavili su državni kineski mediji.

Makroekonomske politike nastavit će pružati podršku privredom oporavku, objavila je službena novinska agencija Xinhua u detaljnom izvještaju o godišnjoj Centralnoj gospodarskoj konferenciji, održanoj od 11. do 12. decembra, tokom koje su najviši čelnici postavili privredne ciljeve za sljedeću godinu.

"Cijene u Kini su niske, nivoi duga centralne vlade nisu visoki, a postoje uslovi za jačanje provedbe monetarne i fiskalne politike", citira Xinhua ured Centralne komisije za financijska i ekonomska pitanja.

No, i dalje postoje blokade u domaćem privrednom ciklusu jer su potražnja, potrošnja i ulaganja poduzeća i dalje slabi, navodi se.

Sljedeće godine, kako su rekli zvaničnici, Kina će nastojati prijeći s oporavka nakon pandemije na održivi rast potrošnje. Međunarodni monetarni fond prošli je mjesec revidirao naviše svoju procjenu rasta Kine u ovoj godini za 5.4 posto, kao razlog navodeći snažan oporavak nakon covida.

Vlada je postavila ciljani rast BDP-a oko pet posto.

Druga po veličini svjetska privreda također će podupirati nova područja rasta potrošnje, poput pametnih kuća, rekreacije i turizma te sportskih događaja. Efekti ovogodišnjeg izdavanja državnih obveznica, smanjenja kamatnih stopa, smanjenja poreza i naknada i drugih mjera nastavit će se i u sljedećoj godini, navodi se u izvještaju.

Kina će, kako se najavljuje, nastaviti pratiti svoje posrnulo tržište nekretnina i zadovoljiti razumne potrebe finansiranja kompanija nekretnina.

"Uz usklađene napore svih strana, politički ciljevi prevencije rizika nekretnina i stabilizacije tržišta mogu se u potpunosti postići", prenosi se iz izvješća Xinhue.