zavod za statistiku

Kineski BDP u drugom kvartalu porastao 4,7%, manje od očekivanja

Autor: Biznis.ba
Kineski BDP u drugom kvartalu porastao 4,7%, manje od očekivanja
Foto: Pexels

Kineski Nacionalni zavod za statistiku u ponedjeljak je objavio da je BDP zemlje u drugom tromjesečju porastao za 4,7% na godišnjoj razini, što nije očekivalo rast od 5,1%, prema anketi Reutersa.

Maloprodaja u junu također nije ispunila procjene, porasla je 2% u usporedbi s prognoziranim rastom od 3,3%.

Industrijska proizvodnja je, međutim, nadmašila očekivanja za 5,3% u junu u odnosu na godinu prije, što je više od Reutersove procjene rasta od 5%.

Ulaganja u urbana osnovna sredstva za prvih šest mjeseci ove godine porasla su za 3,9%, što je ispunilo očekivanja. Ulaganja u infrastrukturu i proizvodnju usporila su tempo rasta na godišnjem nivou u junu u odnosu na maj, dok su ulaganja u nekretnine pala po istoj stopi od 10,1%.

Državni zavod za statistiku nije održao konferenciju za novinare povodom objave podataka, prenosi SEEbiz. Sastanak kineske politike na visokom nivou, Treći plenum, počinje u ponedjeljak i trebao bi završiti u četvrtak.

"Moramo više raditi kako bismo osnažili tržište i potaknuli unutaršnji poticaj", rekao je ured u priopćenju za tisak na engleskom jeziku.

Također se poziva na napore za "konsolidaciju i jačanje zamaha za ekonomski oporavak i rast, kako bi se osigurao održiv i zdrav razvoj ekonomije".

Stopa nezaposlenosti u gradovima iznosila je 5 posto u junu, nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, objavio je ured.

Kineski BDP porastao je za 5,3% na godišnjoj razini u prvom kvartalu.

Kineski izvoz porastao je za 8,6% više nego što se očekivalo u odnosu na prošlu godinu, pokazali su carinski podaci objavljeni u petak. No, uvoz je u junu pao za 2,3% na godišnjoj razini, što nije očekivalo blagi rast.

Druge mjere također su ukazivale na slabu domaću potražnju.

Potrošačke cijene u Kini porasle su za 0,2% u junu, na godišnjem nivou, što je ispod očekivanja. Temeljni CPI, koji izdvaja nestabilnije cijene hrane i energije, porastao je za 0,6% na godišnjem nivou u junu, nešto sporije od rasta od 0,7% u prvih šest mjeseci ove godine.