carinski podaci

Kineski izvoz nadmašio očekivanja u maju

Autor: Biznis.ba
Kineski izvoz nadmašio očekivanja u maju
Foto: Unsplash


Kineski izvoz u maju rastao je brže od očekivanog, dok je uvoz iznevjerio predviđanja, pokazali su carinski podaci u petak.

Izvoz je porastao za 7,6% u maju u odnosu na prethodnu godinu, izraženo u američkim dolarima, nadmašivši očekivanja o rastu od 6%, prema anketi Reutersa.

Uvoz je, međutim, porastao za 1,8% tokom tog vremena, promašivši Reutersovu prognozu rasta od 4,2%.

U aprilu je kineski izvoz porastao za 1,5% na godišnjoj razini, dok je uvoz porastao za 8,4%. U prvih pet mjeseci ove godine izvoz denominiran u američkim dolarima porastao je za 2,7% u odnosu na godinu prije, dok je uvoz porastao za 2,9%.

Kineski uvoz i izvoz u SAD i EU pao je tokom tog vremena, prema izračunima službenih podataka CNBC-a. No, trgovina s Udrugom zemalja jugoistočne Azije porasla je, pri čemu je kineski izvoz u tu regiju porastao za 4,1% na godišnjoj razini u periodu od januara do maja, pokazuju podaci, prenosi SEEbiz. Kineski izvoz u Rusiju je u to vrijeme pao, dok je uvoz iz Rusije porastao za 7,5%.

Kineski izvoz brodova gotovo se udvostručio u periodu od januara do maja u odnosu na godinu prije, dok je izvoz automobila i integriranih sklopova porastao za 20 posto. Pao je izvoz rijetkih metala, gnojiva i mobitela.

Kao pokazatelj domaće potražnje, kineski uvoz sirove nafte nije se mnogo promijenio u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period 2023. Ta je zemlja najveći svjetski uvoznik sirove nafte.

Kineski izvoz se održao uprkos trgovinskim napetostima sa SAD-om i pomogao je podržati ukupni ekonomski rast.

Caixin proizvodni indeks menadžera nabave pokazao je da su nove izvozne narudžbe porasle u maju peti mjesec zaredom, iako sporijim tempom.

Međutim, globalna trgovinska ograničenja su u porastu, s oko 3.000 uvedenih prošle godine u odnosu na 1.000 u 2019., prije pandemije, rekao je prošle sedmice Međunarodni monetarni fond.