uvoz pao

Kineski izvoz nadmašio predviđanja

Autor: Biznis.ba
Kineski izvoz nadmašio predviđanja
Foto: Ilustracija

Kineski uvoz pao je u junu, iznevjerivši očekivanja o blagom rastu, dok je izvoz porastao više od očekivanog, pokazali su carinski podaci objavljeni u petak.

Kineski uvoz pao je za 2,3% u junu u odnosu na godinu prije u američkim dolarima. To je u suprotnosti s predviđanjem rasta od 2,8 posto, prema anketi Reutersa.

Izvoz denominiran u američkim dolarima za juni porastao je za 8,6% na godišnjem nivou, nadmašivši očekivanja o rastu od 8% predviđena anketom Reutersa.

Te su brojke povećale uvoz od početka godine za 2%, a izvoz za 3,6% u prvih šest mjeseci u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Trgovinska razmjena Kine s Udruženjem zemalja jugoistočne Azije porasla je za 7,1% u prvoj polovici godine, učvrstivši poziciju bloka kao najvećeg trgovinskog partnera zemlje po regijama, a slijedi ga Evropska unija.

Trgovina EU-a s Kinom pala je u prvih šest mjeseci 2024., pri čemu su se smanjili i uvoz i izvoz.

Trgovinska razmjena Kine sa SAD-om bila je neznatno smanjena u dolarima tokom prve polovice godine, jer je uvoz iz SAD-a pao za 4,9%, iako je izvoz porastao za 1,5%.

Trgovina s Brazilom brzo je rasla u prvih šest mjeseci, pri čemu je kineski izvoz u tu latinoameričku zemlju porastao za 24,4%, a uvoz za 8,3% na godišnjem nivou.

Kineski uvoz rijetkih zemalja, mesa, kozmetičkih proizvoda i alatnih strojeva oštro je pao u prvoj polovici godine, pokazali su carinski podaci. Međutim, uvoz željezne rude i nafte je u to vrijeme rastao.

Usred sporijeg domaćeg rasta, Peking je pokušao ojačati vlastite zalihe hrane i kritičnih minerala u nastojanju da ojača nacionalnu sigurnost, prenosi SEEbiz.

U prvoj polovici godine porastao je kineski izvoz namještaja, kućanskih aparata, brodova i automobila. Izvoz rijetkih metala pao je u smislu vrijednosti, ali je porastao u obimu, pokazuju podaci.

Kineski izvoz automobila porastao je za 18% prošlog mjeseca u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci carine.

Druge prijavljene glavne maloprodajne kategorije robe pokazale su da je količina kovčega koje je Kina izvezla u junu porasla za 9% u odnosu na godinu prije. Broj izvezenih cipela u junu je porastao za 3,7 posto na 840 miliona pari.