Svijet

Kineski proizvođači vjetroturbina sele u Evropu

Autor: Biznis.ba
Kineski proizvođači vjetroturbina sele u Evropu
Foto: Ilustracija

Kineski proizvođači vjetroturbina su ovog mjeseca ostvarili svoju prvu narudžbu u Njemačkoj, dok grade zamah na evropskom tržištu i povećavaju zabrinutost u industriji EU da se suočava s egzistencijalnom prijetnjom.

Visoke su napetosti između Pekinga i Bruxellesa, dva najveća svjetska tržišta vjetroelektrana, jer je Evropska komisija pokrenula istragu o tome uživaju li kineski igrači nepravedne subvencije, piše Reuters a prenosi SeeBiz.

Evropa je oštećena iskustvom svoje solarne industrije prije više od deset godina kada su kreatori politike poduzeli ograničene mjere za obuzdavanje kineskog uvoza i kada su mnogi evropski proizvođači propali.

Kineski proizvođači Goldwind, Mingyang Smart Energy i Windey do sada čine manje od 1% evropskog kapaciteta vjetra, ali njihove su narudžbe iznosile 1,2 gigavata (GW) samo u 2023. godini, pokazuju podaci WindEuropea. Prethodno im je trebalo desetljeće da instaliraju taj volumen.

Do sada ove godine, evropske narudžbe za turbine kineske proizvodnje dostigle su 546 megavata (MW).

To uključuje narudžbu početkom ovog mjeseca od projektne kompanije Luxcara iz Njemačke kod Mingyanga za vjetroturbine ukupnog kapaciteta od 296 MW. Bila je to prva narudžba za turbine kineske proizvodnje iz najveće evropske privrede i njemačka vlada rekla je da će pomno ispitati odluku.

Evropski industrijski zvaničnici kažu da bi Kina mogla ostati u Evropi.

"Jednom kada otvorite vrata, više ih ne možete zatvoriti", rekao je Wolfram Axthelm, generalni direktor njemačkog udruženja za energiju vjetra BWE, dodajući da višak kapaciteta znači da kineski konkurenti žele preplaviti evropsko tržište.

Niko od kompanija ne želi komentarisati tvrdnje predstavnika evropske industrije da kineski proizvođači nude poticaje, poput odgode plaćanja i cijene koje su i do 50 posto niže od evropskih rivala.

Prema Globalnom vijeću za energiju vjetra, Kina ima proizvodni kapacitet od oko 82 GW, više nego što je domaće tržište moglo apsorbirati prošle godine i gotovo četiri puta više od evropskog kapaciteta.

Kinesko udruženje za energiju vjetra saopštilo je da Evropa mora kupiti opremu od Kine i da bi, ako to ne učini, ciljevi proširenja EU-a bili ugroženi "suočeni s nedostatkom evropskih kapaciteta za proizvodnju energije vjetra".

Glavni razvijatelji projekata vjetroelektrana kao što su EnBW i BayWa do sada su izbjegavali korištenje kineskih turbina.

U objavi na LinkedInu početkom jula, RWE-ov voditelj odobalnih vjetroelektrana Sven Utermoehlen rekao je da je posjetio Mingyangove proizvodne pogone kako bi bolje razumio njihove proizvode. Posjeta je održana krajem juna.

RWE, drugi najveći svjetski developer offshore vjetroelektrana, rekao je Reutersu da želi nastaviti raditi s etabliranim tvrtkama.

Međutim, snažan rast tržišta značio je da treba razumjeti mogu li azijski dobavljači "ispuniti naše zahtjeve u pogledu tehnologije, kvalitete, sigurnosti i isplativosti".

Mingyang je jedina kompanija koja bi garantovala isporuku modela od 18,5 MW do 2028. godine, rekla je Luxcara.

Turbina od obale od 18 MW može proizvesti dovoljno energije za opskrbu više od 30.000 domaćinstava.

Ambicioznost kineskih kompanija očita je u veličini njihove proizvodnje. Mingyang proizvodi offshore turbine s promjerom rotora od 260 metara, među najvećima u industriji.

Uprkos izazovu isporuke ogromne opreme, Mingyang i većina drugih kineskih proizvođača turbina nemaju proizvodne pogone u Evropi.

Izuzetak je Vensys, odjel Goldwinda. Planira proizvesti model lopatica vjetroturbine od 86 metara u svojoj tvornici u Ferreiri, u Španjolskoj, rečeno je Reutersu u junu, bez dodatnih detalja.

Zhenshi Holding Group je u martu kupio Airbusovu tvornicu u Španiji za proizvodnju lopatica turbina na vjetar, prema kompaniji za nekretnine Colliers, koja je savjetovala transakciju.

Evgenia Golysheva, potpredsjednica odjela za strategiju i operacije u ONYX Insightu, kompanija za tehnologiju obnovljivih izvora energije koja pomaže u servisiranju vjetroturbina, rekla je da će kompanijama trebati lokalna proizvodnja. Bez toga, teško bi održavali opremu bez otpremanja dijelova na velike udaljenosti.

Kineski proizvođač vjetroturbina Sany rekao je prošle godine da razmatra izgradnju elektrane na vjetar u Evropi. Angažovao je bivše rukovodioce iz Siemens Gamesa i Nordexa da ojačaju svoj lokalni tim, pokazali su ažurirani LinkedIn profili.