Svijet

Klub Asmira Begovića dobija novog vlasnika za 400 mil. funti!?

Autor: Biznis.ba
Klub Asmira Begovića dobija novog vlasnika za 400 mil. funti!?

Amerikanac Maciek Kaminski, investitor sa sjedištem u Minnesoti, korak je do kupovine engleskog premierligaša Evertona za 400 miliona funti, prenose engleski mediji.

Navodi se kako su pregovori između sadašnjeg vlasnika Farhada Moshirija i malo poznatog američkog biznismena daleko odmakli, međutim i dalje su komplicirani zbog nestabilnog financijskog tržišta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Za bilo kakav dogovor i dalje bi bilo potrebno odobrenje vodstva lige. Uspješna prodaja značila bi da bi polovica od 20 klubova Premier lige imala američke dioničare.

Britanski poduzetnik iranskog porijekla postao je većinski dioničar Evertona u februaru 2016. prije nego što je dvije godine kasnije povećao svoj udio u klubu.

Prema izvještajima lokalnih medija, Kaminski je emigrirao u Sjedinjene Države iz Poljske kasnih 1960-ih, zatim je bio investicijski savjetnik u brokerskim kućama Paine Weber i Piper Jaffray prije nego što je ušao u ulaganja u nekretnine.

Svoje je bogatstvo izgradio stjecanjem uredskih nekretnina u Minneapolisu, najvećem gradu američke savezne države Minnesota na srednjem zapadu.

Predvođen menadžerom Frankom Lampardom, bivšim igračem Chelseaja, Everton je prošle sezone jedva izbjegao ispadanje iz Premier lige, a trenutačno se nalazi na 13. mjestu.

Za Everton nastupa i bivši golman reprezentacije Bosne i Hercegovine, Asmir Begović.

(Biznis.ba)