wallethub

Kolika su poreska opterećenja u Americi?

Autor: Biznis.ba
Kolika su poreska opterećenja u Americi?
Foto: Ilustracija

Visualcapitalist prikazao je ukupno porezno opterećenje u svakoj američkoj saveznoj državi od marta 2024., na osnovu podataka koje je prikupio WalletHub .

Foto: Visualcapitalist

Važno je razumjeti da prema ovoj metodologiji, poresko opterećenje mjeri procenat koji se plaća za državne i lokalne poreze. On uzima u obzir poreze na imovinu, poreze na dohodak i porez na promet i akcize.

Iz ovih podataka možemo vidjeti da je u New Yorku najveće ukupno poresko opterećenje. Stanovnici ove države plaćaju u prosjeku 12% svojih prihoda državnim i lokalnim samoupravama.

Ako se ovo podijeli na tri komponente, prosječan stanovnik New Yorka plaća 4,6% svog prihoda na porez na dohodak, 4,4% na porez na imovinu i 3% na promet i akcize, prenosi Bankar me.

Na drugom kraju spektra, Aljaska ima najniže poresko opterećenje od bilo koje države, i iznosi 4,9% prihoda. To je dijelom zbog činjenice da stanovnici Aljaske ne plaćaju državni porez na dohodak.

Pored Aljaske, postoji još nekoliko američkih država koje ne naplaćuju porez na dohodak. To su: Florida , Nevada , Južna Dakota , Tennessee , Teksas , Washington i Wyoming.

Takođe je važno napomenuti da New Hampshire nema redovni porez na dohodak, ali naplaćuje fiksnih 4% na prihod od kamata i dividendi.