Svijet

Kontinuirani rast stranog vlasništva u EU tvrtkama

Autor: Biznis.ba
Kontinuirani rast stranog vlasništva u EU tvrtkama

U izvješću o pregledu stanja izravnih stranih ulaganja u Europskoj uniji, koje je u srijedu objavila Europska komisija, navodi se kontinuirano povećanje vlasništva stranih tvrtki u ključnim sektorima u Uniji kao i povećanje ulaganja iz gospodarstava u nastajanju, kao što je Kina.

Više od 35 posto ukupne imovine EU-a pripada poduzećima u stranom vlasništvu čime se Europska unija svrstava u jedno od najotvorenijih svjetskih investicijskih područja.

Tradicionalni investitori poput SAD-a, Kanade, Švicarske, Norveške, Japana i Australije ostaju daleko najveći investitori, što čini 80 posto svih sredstava u stranom vlasništvu u svim sektorima gospodarstva EU-a.

Izravna strana ulaganja u EU-u na kraju 2017. godine iznosila su 6,295 milijardi eura, što je Europljanima omogućilo 16 milijuna izravnih radnih mjesta, stoji u priopćenju.

"Ovo izvješće pruža sveobuhvatan pregled ulaganja u EU i otkriva neke važne trendove koje moramo pažljivo razmotriti. Europa ima puno koristi od otvorene investicijske politike, ali moramo biti spremni djelovati tamo gdje su ugroženi naši sigurnosni i javni interesi," upozorila  je europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström.

Rast stranog vlasništva u tvrtkama iz EU-a, rast ulaganja stranih državnih poduzeća, visok udio stranog vlasništva u ključnim sektorima i nagli porast kineskih investiranja u EU neki su od važnih trendova koji su zabilježeni u ovom izvješću.

Novi zakon EU-a kojim se uspostavlja okvir za provjeru ulaganja stupit će na snagu u travnju ove godine.

Biznis.ba / FENA