Praćenje budžeta

Korištenje gotovine poraslo prvi put u zadnjih deset godina u Velikoj Britaniji

Autor: Biznis.ba
Korištenje gotovine poraslo prvi put u zadnjih deset godina u Velikoj Britaniji
Ilustracija / Unsplash

Korištenje gotovine u Velikoj Britaniji poraslo je prvi put u 10 godina jer kupci pažljivo prate svoje budžete dok cijene sve više rastu, rekli su trgovci.

Trgovačko udruženje za maloprodaju 'British Retail Consortium' navodi da je prošle godine 19 posto kupovina izvršeno novčanicama i kovanicama, ponavljajući izvještaje banaka koje pokazuje blagi oporavak.

Brojke dolaze nakon što je britanska Uprava za nadzor finansijskim transakcijama (FCA) predložila nova pravila za održavanje pristupa gotovini, piše Fena.

Ministri kažu da će banke biti kažnjene ako se novac ne može podići ili položiti, javlja BBC. 

Prema vladinim pravilima, besplatna isplata i polozi morat će biti dostupni u krugu od jedne milje za ljude koji žive u urbanim područjima.

Gotovina je korištena u 19 posto transakcija prošle godine, prema trgovcima, što je porast u odnosu na 15 posto prethodne godine. Do 2015. novčanice i kovanice korištene su u više od polovice transakcija i, dok je korištenje kartica sada dominiralo, gotovina je i dalje imala svoje prednosti.

Konzorcij je rekao da su potrošači pažljivo planirali budžet kako bi se pokušali nositi s pritiscima troškova života, a postojao je i "prirodan povrat" novca nakon što je pao tokom pandemije.