Svijet

Kralj Malezije posjetio štand Sarajevo halal-sajma na MIHAS-u

Autor: Biznis.ba
Kralj Malezije posjetio štand Sarajevo halal-sajma na MIHAS-u

Kralj Malezije Yang di-Pertuan Agong XVI Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah posjetio je danas štand Sarajevo halal-sajma (SHF) na MIHAS-u u Kuala Lumpuru.

Gostoprimstvo kralju pružio je ambasador BiH u Maleziji Emir Hadžikadunić i predstavnici BBI banke. Naime, BBI banka i BBI VIP Business Club u saradnji s Međunarodnim malezijskim halal-sajmom (MIHAS Malaysia International Halal Showcase) organizirali su predstavljanje bh. kompanija na ovom velikom događaju.

MIHAS je jedan od najvećih svjetskih događaja posvećenih halal-industriji. Na ovogodišnjem MIHAS-u očekuje se više od 900 izlagača iz više od 40 zemalja. Domaćin je Ministarstvo za međunarodnu trgovinu i industriju Malezije, a organizator MATRADE HQ - Malezijska korporacija za razvoj vanjske trgovine.

Bosna i Hercegovina, kako je kazao ambasador Hadžikadunić, među najvećim je halal tržištima u jugoistočnoj Evropi. Također ima veliki potencijal da postane halal čvorište za globalne halal proizvođače u ovom dijelu svijeta.

- Imamo slobodan pristup tržištu EU-a s potencijalnim tržištem od 600 miliona potrošača, koji uključuje i gotovo 50 miliona potrošača – muslimana, te pristup slobodnoj trgovini sa zemljama jugoistočne Evrope i mnogim drugim zemljama. Halal proizvodnja u BiH ima veliki potencijal zbog povoljne porezne politike. BiH ima najniži porez na dobit u svijetu (10 posto), najniži PDV u Evropi (17 posto). Proizvođači također mogu imati koristi od kvalificirane, obrazovane i relativno jeftine radne snage i različitih poticaja od strane države - dodao je ambasador Hadžikadunić, pozivajući malezijske privrednike da posjete i ovogodišnji Sarajevo Halal Fair (Sarajevo halal-sajam) SHF - koji će od 26. do 28. septembra 2019. biti održan u Sarajevu, saopćeno je iz BBI banke.

(FENA)