Svijet

Kuba štedi energiju, gasi dio javne rasvjete

Autor: Biznis.ba
Kuba štedi energiju, gasi dio javne rasvjete
Kuba

Kuba je isključila skoro tri četvrtine javne rasvjete tokom udarnih sati kako bi se izborila sa sve većom nestašicom energije i rastućom ekonomskom krizom, izvijestili su državni mediji.

Ministar energetike i rudarstva Kube Visente de la O Levi rekao je da je ta mjera jedna od mnogih, koje su podrazumijevale zatvaranje brojnih državnih službi i reorganizaciju proizvodnje, kako bi bio ublažen nedostatak struje u zemlji, prenio je Rojters.

On je ranije rekao da je Kuba primila samo 46 odsto planiranog uvoza goriva, što je izazvalo duge nestanke električne energije širom zemlje, sa izuzetkom glavnog grada Havane.

Agencija napominje da nestašice struje, koje remete svakodnevni život i ekonomiju, razdiru ovu komunističku zemlju već nekoliko godina, ali je posljednjih mjeseci došlo do upadljivog pogoršanja zbog nedostatka goriva i potrebe za održavanjem oronule infrastrukture.

Zemlja zavisna od uvoza našla se u velikoj ekonomskoj krizi, oličenoj u padu BDP-a za 10 osto od 2019, za šta Havana u velikoj meri krivi američke sankcije iz Trampove ere usmerene na turizam, medicinske usluge i doznake, koje su donosile stranu valutu, navodi Reuters.

Sve je dodatno je pojačano pandemijom kovida, rastućim troškovima snabdevanja i slabim mogućnostima za restrukturiranje centralizovane ekonomije kojom dominira država.

Nedostatak deviza za uvoz hrane, lijekova, goriva i drugih osnovnih potrepština je ove godine pogoršan, pokazuju zvanični podaci.