Svijet

Lagarde: Nedavne finansijske tenzije su 'novi rizik' za privredu

Autor: Biznis.ba
Lagarde: Nedavne finansijske tenzije su 'novi rizik' za privredu

Predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde ocijenila je danas da nedavne tenzije oko bankarskog sektora stvaraju "nove rizike" za privredu, u vrijeme kada se ta monetarna institucija intenzivno bori protiv inflacije.

Finansijske turbulencije povezane sa nedavnim krahom više banaka, stvorile su nove rizike za pad ekonomske aktivnosti, rekla je Lagarde na forumu u Frankfurtu. "Naspram šokova koji se nadovezuju jedan za drugim i promjenljive geopolitike očekuje se da će stepen neizvjesnosti ostati visok", dodala je Lagarde.

Nastojanje te institucije da se inflacija vrati na oko dva odsto do 2025. godine, pokazuje da još treba da se pređe dug put kako bi se obuzdali inflatorni pritisci, dodala je ona. ECB je podizala svoju kamatnu stopu neviđenom brzinom, i podigla je za 350 bazna poena od jula prošle godine u nastojanju da suzbije inflaciju koja je prešla 10 odsto u oktobru kao posledica ruskog rata u Ukrajini.

"Ipak, inflacija ostaje visoka i neizvjesnost oko toga kako će se razvijati je naglašena i zahtijeva snažnu strategiju za naredni period", rekla je šefica Evropske centralne banke. Ona je kazala i da je potrebno da se kamatne stope dovedu do dovoljno restriktivnog nivoa da zaustave tražnju, i upozorila da efekti tog procesa tek počinju da se osjećaju.

Što se tiče nastavka zatezanja kreditne politike, ECB će prestasti da govori šta očekuje da će uraditi, i osloniće se na trenutne podatke kada se bude sastao Savjet guvernera. Drugim riječima, rekla je Lagarde, ECB se ne obavezuje ni da će nastaviti da podiže kamatne stope niti da će to prekinuti.

Jedno je sigurna, dodala je ona, nema kontradikcije između stabilnosti cijena i finansijske stabilnosti. Prema brojnim izjavama ekonomskih i političkih zvaničnika, finansijska stabilnost u evrozoni za sada nije ugrožena.

Biznis.ba