Svijet

Lavrov optužio Zapad da izaziva krizu na globalnom tržištu energenata

Autor: Biznis.ba
Lavrov optužio Zapad da izaziva krizu na globalnom tržištu energenata

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u srijedu Zapad da izaziva krizu na globalnom tržištu nafte i gasa, žureći da pređe na zelenu energiju i vrši pritisak na druge zemlje da učine isto.

- U stvari, razlozi negativnih pojava u energetskom sektoru su neodgovorni postupci kolektivnog Zapada, kada je odlučio da forsira zelenu tranziciju za sebe i nametne istu zelenu tranziciju drugim zemljama koje jednostavno nisu bile ekonomski spremne na to - kazao je Lavrov u televizijskim komentarima.

Rekao da su zapadni bojkoti ruske energije kao odgovor na rat u Ukrajini "zadali ozbiljan udarac globalnoj energetskoj sigurnosti. Ti koraci su doveli do raskida istorijskih lanaca vrijednosti, skupe preraspodjele globalnih energetskih tokova i rasta transakcijskih i logističkih troškova".

Lavrov je izjavio da je miniranje ruskih gasovoda Sjeverni tok prema Evropi prošle godine lišilo kontinent jeftinog plina i učinilo ga više oslonjenim na skupi uvoz iz Sjedinjenih Država.

Njegovi komentari u skladu su s dugotrajnim narativom Moskve da sankcije Rusiji predstavljaju autogol i da su zapadne zemlje napravile ozbiljnu grešku kada su se okrenule od ruske energije.

Sankcije su ozbiljno pogodile ruskog gasnog giganta Gazprom, koji je izgubio većinu svojih evropskih tržišta, i prisilile Rusiju da naglo poveća prodaju nafte po sniženim cijenama zemljama poput Kine i Indije, prenosi Reuters.

(Biznis.ba / FENA)