Kineski premijer

Li Qiang upozorio u Davosu na prijetnju globalnoj ekonomiji

Autor: Biznis.ba
Li Qiang upozorio u Davosu na prijetnju globalnoj ekonomiji
Li Qiang / X

Kineski premijer Li Qiang poručio je svjetskim političkim i poslovnim elitama u utorak u Davosu da "diskriminatorne" trgovinske barijere predstavljaju prijetnju globalnoj ekonomiji, u ne tako suptilnoj kokurenciji sa Sjedinjenim Državama.

Lijeve primjedbe uslijedile su u trenutku kada je 54. godišnja konferencija Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) zaokupljena nizom globalnih rizika, uključujući ratove u Ukrajini i Gazi, klimatske promjene i brzo jačanje umjetne inteligencije.

Li je podijelio veliki publicitet sastankom s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji je lično prisustvovao forumu prvi put, u nastojanju da održi vojnu podršku saveznika Kijeva nakon skoro dvije godine rata s Rusijom.

Li se obratio samo nekoliko dana nakon napetih predsjedničkih izbora na Tajvanu, demokratskom otoku za koji Peking tvrdi da je dio Kine.

Najviši kineski zvaničnik koji je prisustvovao WEF od 2017. godine nije, međutim, govorio o izborima, nego se fokusirao na trgovinu, ekonomiju svoje zemlje i umjetnu inteligenciju.

Kazao je da se svake godine pojavljuju "nove diskriminatorne trgovinske i investicione mjere", dodajući: “Sve prepreke ili poremećaji mogu usporiti ili blokirati protok svjetske ekonomije”.

Li nije imenovao nijednu državu, ali Peking se posljednjih godina sukobljavao sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom oko trgovine, posebno visokotehnološke i čiste energije, piše Fena. 

Trgovinske napetosti između SAD-a i Kine porasle su za vrijeme mandata predsjednika Donalda Trumpa i nastavile se pod predsjednikom Joe Bidenom.

U oktobru su Sjedinjene Države najavile strože ograničavanje izvoza najsavremenijih čipova umjetne inteligencije, što je izazvalo bijes u Pekingu.

EU je u međuvremenu pokrenula istragu o kineskim subvencijama za električne automobile.

- Postoji mnogo primjera u kojima hirovitost jedne strane podriva međusobno povjerenje s drugima – izjavio je Li, ne navodeći imena, prenosi AFP.