Svijet

London proglašen najboljom turističkom destinacijom na svijetu

Autor: Biznis.ba
London proglašen najboljom turističkom destinacijom na svijetu
Pobjednici su određeni pomoću algoritma koji analizira milione recenzija i ocjene hotela, restorana i atrakcija prikupljenih u jednoj godini od TripAdvisor putnika širom svijeta. Jedan od najpopularnijih gradova na svijetu New York, pao je za tri pozicije za razliku od prošle godine, pa je rangiran na 13. mjesto i to iza Praga i Siem Reapa.

Pariz se ove godine nalazi na drugom mjestu, Rim na trećem mjestu, a Kreta na četvrtom mjestu. Međutim, New York, dugogodišnji favorit putnika širom svijeta, nije uspio da uđe ni u top 10.

Prošle godine London je bio na drugom mjestu, iz TripAdvisora kažu kako bi se njegovo penjanje na prvo mjesto moglo povezati s vjenčanjem vojvode i vojvotkinje od Sussexa.

"Globalna fascinacija Harryjem i Meghan očito ima snažan uticaj jer je ovo prvi put od 2016. godine da je London na vrhu tabele najpoželjnih desetinacija na svijetu", rekla je Hayley Coleman, glasnogovornica TripAdvisora.

Budući da je novorođenče para uskoro doći na svijet, London će možda i iduće godine nastaviti ovu tradiciju.

Popularno turističko mjesto Bali ove godine zauzelo je peto mjesto, a tajlandsko odmaralište Phuket šesto. Ostatak top 10 gradova čine Barcelona koja je zauzela sedmo mjesto, Istanbul osmo, Marakeš deveto i Dubai deseto.

"Drago nam je vidjeti da je London na vrhu popisa TripAdvisorovih nagrada za globalni putnički izbor. Kreativna energija i kulturni život ovog grada mogu se osjetiti u svakom aspektu života u Londonu: hrana, moda, umjetnost, izložbe i noćni život", rekla je izvršna direktorica tvrtke Visit London Laura Citron.

Kada su Sjedinjene Američke države u pitanju na prvom mjestu nalaze se Havaji, a slijede ga Maui, New York, Las Vegas i Orlando.