Svijet

Lufthanza ostvarila prvi profit od početka pandemije

Autor: Biznis.ba
Lufthanza ostvarila prvi profit od početka pandemije

Njemačka avio-kompanija Lufthanza izvjestila je danas da je zabilježila prvi kvartalni profit od početka pandemije korona virusa.

Ovaj avio-prevoznik je ostvario operativni profit od 17 miliona eura (oko 19,7 miliona dolara) u trećem kvartalu ove godine, prenosi DW.

Prihodi kompanije su se skoro udvostručili u tromesječju jul-septembar dostigavši 5,2 milijarde eura, što je skok od 96 odsto u odnosu na godinu ranije.

"Sa rastućom potražnjom za poslovnim putovanjima i rekordnim rezultatom Lufthanze Kargo, savladali smo još jednu prepreku na putu izlaska iz krize i vratili se na pozitivnu teritoriju", naveo je predsjednik i izvršni direktor Lufthanze Karsten Špor u saopštenju.

Kompanija namjerava da proširi ponudu putničkih letova za 2022. godinu na oko 70 odsto nivoa prije pandemije.

Najveću njemačku avio-kompaniju je prošle godine od propasti spasila vlada pruživši joj finansijsku pomoć u maju 2020. u iznosu 9,0 milijardi eura pošto je pandemija nanijela Lufthanzi ogromne gubitke. Na ime pružene pomoći njemačka vlada je dobila 20 odsto vlasničkog udjela u kompaniji.

Iz Lufthanze poručuju da namjeravaju da u potpunosti otplate vladine pozajmice i da otkupe svoje akcije, dodajući da su već pokrenuli te aktivnosti.

Biznis.ba / Tanjug