Svijet

Maas optimista da će sistem robne razmjene s Iranom biti operativan

Autor: Biznis.ba
Maas optimista da će sistem robne razmjene s Iranom biti operativan

Svi formalni uslovi za evropski platni sistem po principu robne razmjene s Iranom stvoren kako bi se zaobišle američke sankcije sada su ispunjeni i uskoro bi trebao biti operativan, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u ponedjeljak u Teheranu.

Maas je u Iranu kako bi se sastao s predsjednikom Hassanom Rouhanijem i svojim iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom, u okviru evropskih napora da se spasi nuklearni sporazum postignut između Irana i svjetskih sila i na ublažavanju rastućih napetosti između SAD i Irana.

- Ovo je instrument nove vrste, i stoga nije preporučljivo odmah početi s njegovim korištenjem. Svi formalni zahtjevi sada su, međutim, ispunjeni i ja pretpostavljam da ćemo biti spremni da ga koristimo u doglednoj budućnosti - izjavio je Maas novinarima.

U naporu da spasu makar djelimično iransku ekonomiju od žestokih američkih sankcija i da održe u životu nuklearni sporazum koji je Washington napustio, Francuska, Britanija i Njemačka uspostavile su mehanizam posebne namjene nazvan Instex.

Tri članice EU pokušavaju da ispoštuju svoje obaveze prema Iranu na osnovu sporazuma o ukidanju nekih aspekata nuklearnog programa Teherana - u što Washington ne vjeruje - pomažući mu da zaobiđe trgovinske sankcije koje je Washington ponovo uveo.

One žele da Instex zadovolji norme za legitimno finansiranje koje je postavila Radna grupa za finansijsku akciju sa sjedištem u Parizu, iako ih Iran kao država još nije ispunio.

Na putu prema Teheranu tokom vikenda, Maas je upozorio na opasnosti koje bi sukob s Iranom predstavljao po kompletan Bliski istok, rekavši da su Evropljani uvjereni kako je vrijedno pokušaja očuvati nuklearni sporazum s Iranom.

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova kritikovao je evropske potpisnice nuklearnog sporazuma iz 2015. zbog njihove nespremnosti da djeluju nakon što je predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države iz sporazuma u prošloj godini, i ponovo uveo sankcije Teheranu, javila je državna televizija.

- Do sada nismo primjetili praktične i opipljive mjere evropskih zemalja garantora iranskih interesa. Teheran neće razgovarati o drugim temama van nuklearnog sporazuma - izjavio je portparol ministarstva Abbas Mousavi.

Trump je osudio sporazum koji je potpisao njegov prethodnik Barack Obama, kao neuspješan jer se ne odnosi na iranski program balističkih projektila i njegovu ulogu u sukobima širom Bliskog istoka.

Evropske potpisnice sporazuma - Francuska, Britanija i Njemačka - pokušavaju spasiti sporazum, ali dijele američke brige oko iranskih raketnih sistema i regionalnih aktivnosti.

- EU nije u poziciji da poteže druge iranske teme izvan nuklearnog sporazuma - izjavio je Mousavi, prenosi Reuters.

Biznis.ba / FENA