problemi

Mađarska će blokirati novac EU dok Ukrajina ne dozvoli prolaz ruske nafte

Autor: Biznis.ba
Mađarska će blokirati novac EU dok Ukrajina ne dozvoli prolaz ruske nafte
Foto: Ilustracija/Pexels

Mađarska će blokirati fondove EU za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu sve dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova.

Slovačka i Mađarska saopštile su ranije ovog mjeseca da su prestale da dobijaju naftu iz Lukoila preko naftovoda Družba nakon što je Ukrajina prošlog mjeseca uvela zabranu tranzita za proizvode ruske kompanije, piše Seebiz.

Također, kako bi odgovorilo na nastalu situaciju, mađarsko ministarstvo energetike formiralo je radnu grupu za bezbjednost snabdijevanja, koja je „razmotrila dosadašnje i moguće naredne korake“, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Dok Ukrajina ne riješi ovo pitanje, svi mogu zaboraviti na isplatu 6,5 milijardi eura iz Evropskog mirovnog fonda (EPF) kao kompenzaciju za pošiljke oružja“, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Szijjarto.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Kijev tvrdi da je blokirao Lukoil naftu, ali da se ukupan protok kroz cjevovod, koji koriste i drugi dobavljači, nije smanjio.

Gasovod Družba, koji povezuje Rusiju sa zemljama bivšeg socijalističkog bloka u istočnoj Evropi, nastavio je da radi tokom više od dvije godine rata u Ukrajini čak i kada je Evropska unija prekinula druge izvore energije iz Rusije. Mađarska je ostala posebno zavisna od ruske nafte i tvrdi da bez nje ne može snabdijevati svoje rafinerije.

Mađarska i Slovačka su zatražile od Evropske komisije da posreduje u procesu konsultacija sa Ukrajinom. Postupak bi omogućio da o tome odluči sud ukoliko izvršni organ Unije ne reaguje u roku od tri dana.

EPF, stvoren 2021. godine, djeluje kao instrument za refundiranje sredstava državama članicama EU koje su poslale municiju u druge zemlje.

Od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, zemlje članice koje su poslale oružje u Ukrajinu mogu tražiti odštetu iz ovog fonda. Mađarska, međutim, više od godinu dana blokira isplatu sljedeće tranše novca iz EPF-a, navodeći kao razlog razne poteškoće.