80 dolara

Međunarodna tržišta: Cijene nafte ostale iste

Autor: Biznis.ba
Međunarodna tržišta: Cijene nafte ostale iste
Foto: Arhiv

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima na nivou od 80 dolara budući da su podaci s američkog tržišta rada raspršili očekivanja da bi centralna banka mogla početkom jeseni sniziti kamatne stope, što bi potaknulo ekonomsku aktivnost i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 79,99 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,46 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 28 centi višoj cijeni, od 75,83 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,48 dolara.

Trgovce je u četvrtak ohrabrila poruka ruskih i saudijskih dužnosnika da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici biti fleksibilni u provedbi plana o postupnom povećanju opskrbe od kraja godine.

OPEC+ smanjuje opskrbu za 5,86 miliona dnevno, a u nedjelju grupa je objavila da će od septembra skupina zemalja postupno povećavati opskrbu, ukazujući na procjene o solidnoj potražnji.

Odluka je pritisnula cijene nafte u ovoj sedmici i saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman naglasio je u četvrtak da bi OPEC+ mogao i pauzirati realizaciju odluke ili je čak povući ako zaključi da tržište nije dovoljno snažno.

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak rekao je da bi grupa mogla prilagoditi plan, bude li potrebno, dodajući da su cijene nafte ove sedmice pale zbog pogrešne interpretacije dogovora i "špekulativnih faktora", prenosi SEEbiz.

Trgovci pozorno prate i monetarnu politiku u vodećim ekonomijama. U četvrtak ohrabrilo ih je snižavanje ključnih kamatnih stopa u eurozoni, raspirivši očekivanja da bi američki Fed mogao slijediti primjer Evropske centralne banke (ECB) i ublažiti monetarnu politiku početkom jeseni.

U petak očekivanja su se rasplinula nakon što su podaci s američkog tržišta rada pokazali znatno snažniji tempo zapošljavanja u maju, signalizirajući solidan rast ekonomskee aktivnosti. Fed inzistira na podignutim kamatnim stopama kako bi spriječio rasplamsavanje inflacije.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 1,42 dolara, na 79,81 dolar.