Doha

Međunarodni aerodrom Hamad u Kataru proglašen najboljim aerodromom na svijetu

Autor: Biznis.ba
Međunarodni aerodrom Hamad u Kataru proglašen najboljim aerodromom na svijetu
Međunarodni aerodrom Hamad

Međunarodni aerodrom Hamad (DOH) u Dohi, glavnom gradu Države Katar, po drugi put proglašen najboljim aerodromom na svijetu, dok je već desetu godinu zaredom proglašen najboljim pružateljem usluga u avio saobraćaju na Bliskom istoku.

Odluke su donesene na manifestaciji „Skytrax World Airport Awards 2024“ održanoj u njemačkom gradu Frankfurtu, prenosi Doha News.

Natječući se među više od 500 svjetskih aerodroma, katarski aerodrom dobio je najveće priznanje u ključnim pokazateljima uspješnosti u ovoj oblasti.

„Ovo je izvanredno postignuće za međunarodnu zračnu luku Hamad, koja slavi svoju 10. godišnjicu operativne izvrsnosti, besprijekorno povezujući putnike iz cijelog svijeta”, rekao je glavni izvršni direktor grupe Qatar Airways, Badr Mohammed Al-Meer, koji je upravljao razvojem i rastom Međunarodnog aerodroma Hamad u proteklom desetljeću.

Al-Meer je, također, istaknuo važnost razumijevanja potreba putnika i razvoja trendova putovanja kako bi bolje odgovarali iskustvu putovanja.

„U središtu naše strategije rasta leže putnici, njihove rastuće potrebe, kao i naša predanost ispunjavanju i nadmašivanju njihovih očekivanja. U aerodromu smo uveli raznoliku ponudu doživljaja, uključujući „Souq Al Matar“, koji katarsko tradicionalno gostoprimstvo i kulturu približava putnicima, te „Orchard“, idealno mjesto za opuštanje između letova... ”, dodao je zvaničnik Qatar Airwaysa.

Prošle je godine Međunarodni aerodrom Hamad opslužio je preko 45 miliona putnika, što je povećanje od 31% u odnosu na godinu ranije, nadmašujući rekord tokom Svjetskog prvenstva u nogometu 2022., najboljeg održanog u 21. stoljeću.