Svijet

Medvedev: Bankrot Rusije može da izazove bankrot Evrope

Autor: Biznis.ba
Medvedev: Bankrot Rusije može da izazove bankrot Evrope

Dmitrij Medvedev, bivši ruski premijer i potpredsjednik ruskog Sigurnosnog vijeća, kaže kako "evropski financijski sistem nije stabilan" te da "Evropljani gube povjerenje", prenosi Index.hr.

Kako javlja ruska prorežimska agencija TASS, Putinov bliski saveznik Medvedev je komentirao nedavne izjave predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, koja je kazala kako je bankrot Rusije "pitanje vremena".

"Ruski bankrot za sobom bi mogao povući bankrot Evrope, kako onaj moralni tako i lako moguće, onaj stvarni", napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Ironično je dodao kako "vlasti EU mogu očekivati veliku zahvalnost običnih Evropljana za hiperinflaciju koja se ne može svaliti na zle Ruse, za manjak osnovnih prehrambenih namirnica u trgovinama i za priljev izbjeglica, koji će stvoriti val nasilnih zločina", napisao je Medvedev.

"Dim zapaljenih guma širit će se ulicama evropskih gradova"

"U tom slučaju ljudi u Bruxellesu morat će promijeniti svoju retoriku. U protivnom će se dim zapaljenih guma širiti ulicama evropskih gradova u slavu heroja s Majdana", napisao je Putinov saveznik.

Što se tiče izjava Von der Leyen, Medvedev piše kako se one "ne bave patnjama ljudi, završetkom specijalne vojne operacije ili željom za mirom u Ukrajini, nego za ruskim bankrotom".

"To je ono o čemu sanjaju. To je osnovna strategija Evropske unije. To je ono što mazohisti iz Bruxellesa i njihovi prijatelji s druge strane oceana zaista žele", zaključio je Medvedev.

Biznis.ba