Svijet

Meloni kritikovala ECB: Povećavanje kamatnih stopa nije dobro rješenje

Autor: Biznis.ba
Meloni kritikovala ECB: Povećavanje kamatnih stopa nije dobro rješenje

Italijanska premijerka Giorgia Meloni kritikovala je Evropsku centralnu banku zbog procesa povećanja kamatnih stopa te je naglasila kako se slijedi suviše pojednostavljeni pristup koji može napraviti više štete nego koristi.

Tokom govora u Parlamentu Italije, Meloni je izjavila kako proces povećavanja kamatnih stopa nije put koji bi se mogao ocijeniti kao pravi.

"Ispravno je odlučno se boriti protiv inflacije, ali mnogim ljudima pojednostavljeni recept povećavanja kamatnih stopa koji slijedi Evropska centralna banka ne izgleda kao pravi put", rekla je Meloni.

Inače, Evropska centralna banka ovog je mjeseca podigla kamatne stope u eurozoni na najviši nivo u 22 godine te je naglašeno kako je i deveto uzastopno povećanje kamatnih stopa gotovo pa zagarantovano u julu. Razlog za to su procjene kako će inflacija ostati iznad ciljanih dva posto.

"Ne razmišljamo o pauziranju tog procesa. Evropska centralna banka još uvijek ima osnova da kamatne stope učini dovoljno restriktivnim", rekla je predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

(Biznis.ba)