Svijet

Mercedes-Benz uposlenicima dijeli rekordni bonus od 7.300 eura

Autor: Biznis.ba
Mercedes-Benz uposlenicima dijeli rekordni bonus od 7.300 eura

Njemačka kompanija Mercedes-Benz od 1997. godine dijeli dio profita sa svojim uposlenicima, a ove godine će im biti isplaćen rekordan iznos.

Godine 2022. je oko 100.000 Mercedesovih uposlenika dobilo bonus od 6.000 eura kao "znak poštovanja" nakon profitabilne 2021. godine, a nakon prošlogodišnjih performansi, njemački gigant je najavio rekordni bonus u iznosu od 7.300 eura. Novac će dobiti oko 93.000 kvalifikovanih uposlenika.

Bonus će biti isplaćen uposlenicima u Njemačkoj zajedno s platom za april. Početkom finansijske 2023. godine bit će ustanovljen novi sistem za izračunavanje bonusa. Iz Mercedesa kažu da će nova strategija biti usklađena s postojećim sistemom za menadžment.

Ovi velikodušni bonusi dolaze u vrijeme kada je Mercedes odlučio uložiti 40 milijardi do kraja desetljeća za finansiranje svoje električne ponude. Luksuzni njemački brend namjerava od 2030. godine prodavati samo električna vozila na tržištima gdje to uvjeti dozvoljavaju.

Kompanija razvija nekoliko novih platformi kao što su MMA za kompaktne automobile MB.EA za srednja i velika vozila, kao i AMG-EA platforma za modele visokih performansi. Pored toga VAN.EA platforma će biti baza komercijalnih vozila i minivana.

U saradnji s partnerima će Mercedes izgraditi osam fabrika za proizvodnju baterija kako bi podržala svoju rastuću ponudu električnih automobila. Također, namjerava smanjiti budžet za razvoj motora s unutrašnjim sagorijevanjem za 80 posto do 2026. godine, a to će imati direktne reperkusije na radnu snagu u svrhu smanjenja troškova. Iz istog razloga će ponuda kompaktnih automobila biti pojednostavljena, a vjeruje se da A-Klasa hatchback i sedan idu u historiju, kao i B-Klasa.

U Mercedesu vjeruju da će hibridni i električni automobili činiti polovinu ukupne godišnje prodaje do 2025. godine, pet godina ranije nego se prvobitno procjenjivalo.

Biznis.ba / Klix.ba