Svijet

Mercedes povlači 774.000 dizelaša u Evropi

Autor: Biznis.ba
Mercedes povlači 774.000 dizelaša u Evropi
Naredba se odnosi na Mercedesove modele GLC i C-Klasu, koji se pridružuju već opozvanom kombiju Vito. Mercedes je dužan unaprijediti softver za kontrolu motora i izduvnog sistema, dok promjene komponenti nisu potrebne. Iako ove vijesti nisu dobre za Daimler, one ipak znače da će izbjeći visoke novčane kazne.

Povlačenje Mercedesovih automobila dolazi nakon što je njemačka Federalna agencija za transport (KBA) otkrila nedozovoljene uređaje za manipulaciju u slučaju nekih dizelskih Euro 6 motora. Bild piše da je više od milion automobila opremljeno takozvanim "uređajima za varanje".

Međutim, Daimler i dalje odbacuje tvrdnje da je okoristio ilegalne uređaje te je najavio da će ići na sud ukoliko bude potrebno kako bi dokazao da sve radi po zakonu. Sporni motori su prisutni samo u Evropi.

Povlačenjem vozila Daimler je izbjegao kaznu koja se procjenjuje na 4,4 milijarde dolara. Ekspert Arndt Ellinghorst, analitičar firme Evercore ISI u Londonu, tvrdi da će povlačenje automobila koštati kompaniju manje od 120 miliona dolara.

Slična situacija se dogodila i prošle godine, kada je povučeno oko 3 miliona automobila zbog nadogradnje softvera. Iste probleme imale su kompanije Volkswagen i BMW.

Biznis.ba / Klix.ba