Svijet

Merkel: Da Njemačka do 2050. bude CO2 neutralna

Autor: Biznis.ba
Merkel: Da Njemačka do 2050. bude CO2 neutralna
Njemačka kancelarka Angela Merkel želi da Njemačka do 2050. bude CO2 neutralna i to će svom resornom kabinetu postaviti kao cilj, najavila je sama kancelarka  obraćajući se sudionicima konferencije o zaštiti klime "Petersberški dijalog", koja se održava u Berlinu.

„Rasprava ne bi smjela ići u smjeru možemo li to postići, nego kako da to postignemo“, rekla je Merkel na konferenciji o zaštiti klime u Berlinu, prenosi dpa.

Ona je objasnila da bi cilj nulte emisije stakleničnih plinova trebalo postići ravnotežom između proizvedenih štetnih plinova i protumjera poput pošumljavanja ili pohranjivanja plinova.

Merkel je objasnila da je svom novoformiranom tijelu, Klimatskom kabinetu, u kojem su ministri resora koji imaju uticaja na promjenu klime, naložila da pronađe načina kako da se taj cilj ostvari.

„Ako Klimatski kabinet pronađe odgovor, onda se možemo priključiti inicijativi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji se zalaže za CO2 neutralnu Evropsku uniju do 2050. Moja je želja da nam to pođe za rukom“, rekla je Merkel.

Još prošle sedmice je njemačka vlada odbacila inicijativu francuskog predsjednika uz objašnjenje da je ona neostvariva.

Merkel je podržala ministricu zaštite okoliše Svenju Schulze, koja unutar vlade nailazi na otpor pri donošenju zakona koji bi išli u smjeru smanjenja emisije stakleničnih plinova. U to, između ostalog, spada i tzv. porez na ugljični dioksid, čemu se protive predstavnici ekonomije.

„Ministri zaštite okoliša ne smiju biti usamljeni u borbi protiv klimatskih promjena. Iza njih mora stajati čitav kabinet, a time i političko vodstvo zemlje“, rekla je Merkel.

Ona je ukazala na to da za planirano odustajanje Njemačke od energije dobivene korištenjem uglja do 2038. treba izboriti širok društveni konsenzus.

Sjednica Petersberškog klimatskog dijaloga u Berlinu svojevrsna je priprema za UN-ovu konferenciju o promjeni klime, koja će se održati u Čileu od 2-13. decembra 2019.

Biznis.ba / FENA