Svijet

Ministarstvo trezora i finansija Turske uvodi olakšice u realnom sektoru

Autor: Biznis.ba
Ministarstvo trezora i finansija Turske uvodi olakšice u realnom sektoru

Ministarstvo trezora i finansija Republike Turske saopćilo je kako će danas biti pokrenuto niz olakšavajućih mjera koje se odnose na kredite u bankama u realnom sektoru.

Navedeno je kako kod kredita gdje je zbog povećanja kursa došlo do prekoračenja limita, prekoračenje neće biti uzimano u obzir niti upućivan zahtjev za zatvaranje kredita.

Također je navedeno kako će kreditne linije ostati otvorene, te će se nastaviti sa fleksibilnim pristupom u rokovima i cijenama kako bi se novčani tokovi u kompanijama učinili održivim.

Za kredite čije su granacije nedovoljne i ostale po rizikom zbog efekta kretanja kursa, banke neće tražiti dodatno jamstvo.

Američka administracija je 13. augusta uvela dodatno oporezivanje čelika i aluminijuma uvezenog iz Turske, što je rezultiralo značajnom padu turske lire u odnosu na dolar. Turska je potom uzvratila sankcije SAD-u, te uvela dodatni porez na uvozne američke proizvode, na neke od proizvoda porez je povećan i više od 100 posto.

Turska je osim uzvraćanja sankcija SAD-u ranije najavila i poduzimanje mjere kojima će olakšati kompanijama u realnom sektoru a koje su osjetile efekte pada turske lire.

Biznis.ba / AA