Svijet

Ministri OPEC-a se okupljaju u Dohi dok se nastavljaju pregovori o fosilnim gorivima na COP28

Autor: Biznis.ba
Ministri OPEC-a se okupljaju u Dohi dok se nastavljaju pregovori o fosilnim gorivima na COP28
Foto: X

Najviši arapski ministri energetike OPEC-a doputovali su u ponedjeljak u Dohu na 12. arapsku energetsku konferenciju dok se zemlje sukobljavaju na klimatskom samitu UN-a COP28 oko mogućeg sporazuma o postupnom ukidanju fosilnih goriva.

Generalni sekretar OPEC-a Haitham Al Ghais je u pismu od 6. decembra, a koje je vidio Reuters, pozvao članice OPEC-a da odbace svaki dogovor COP28 koji je usmjeren na fosilna goriva, a ne na emisije, piše Reuters.

Na energetski sastanak su stigli ministri Iraka, Kuvajta, Alžira i Omana, kao i saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman koji je boravio u Dubaiju na klimatskom samitu UN-a.

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail Mohamed Al Mazrouei bio je odsutan.

Saudijska Arabija, de-facto lider OPEC-a, i glavni saveznik Rusija su među nekoliko zemalja koje insistiraju da se konferencija COP28 u Dubaiju fokusira samo na smanjenje zagađenja klime - a ne na ciljanje fosilnih goriva koja ga uzrokuju, prema promatračima u pregovorima.

Ipak, najmanje 80 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Evropsku uniju i mnoge siromašne, klimatski osjetljive zemlje, zahtijevaju da sporazum COP28 jasno poziva na konačni prekid upotrebe fosilnih goriva.

Na pitanje o stavu Kuvajta o pregovorima o klimi, ministar nafte Saad Al Barrak rekao je novinarima da to još nije utvrđeno.

Dogovori na klimatskim samitima UN-a moraju biti usvojeni konsenzusom među gotovo 200 prisutnih zemalja. Samiti imaju za cilj uspostavljanje konsenzusa o sljedećim svjetskim koracima u rješavanju klimatskih promjena - iako je na pojedinačnim zemljama da osiguraju da se to dogodi kroz svoje nacionalne politike i ulaganja.

Za zemlje bogate naftom, dogovor o odbacivanju fosilnih goriva - čak i bez čvrstog datuma završetka - signalizirao bi političku spremnost drugih nacija da smanje njihovu upotrebu.

Planirano je da se COP28 završi 12. decembra, kao i dvodnevna 12. arapska energetska konferencija.